Skip to main content

 

A következő évtizedekben az 50 Celsius-fokos hőséggel kísért napok válhatnak jellemzővé nyaranta Melbourne-ben és Sydneyben az éghajlatváltozás következményeként - figyelmeztetnek kutatók.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) szakemberei szerint a 2015-ös párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás teljesítése ellenére is példátlan hőségre lehet számítani a következő évtizedekben szerte Ausztráliában.

hirdetés

A klímacsúcs résztvevői annak idején megállapodást fogadtak el annak biztosítására, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azt, hogy emellett „törekedni kell arra”, hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot.

„Jelenleg a 3 Celsius-fokos emelkedés irányába tartunk, amely esetben Melbourne-ben, Sydneyben és egész Ausztráliában jóval súlyosabb időjárási szélsőségekkel kell számolni” - mondta Sophie Lewis, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: 2 Celsius-fokos emelkedés esetén az olyan ausztrál nagyvárosokban, mint Sydney és Melbourne, 50 Celsius-fokos hőséggel kísért napokra lehet majd számítani 2040-2050 környékén.

A szakember szerint a szélsőséges hőség jelentősen fogja befolyásolni Ausztrália bizonyos területeinek lakhatóságát. Sydneyben négy évvel ezelőtt, 2013-ban mértek rekordnak számító 45,8 Celsius-fokot, Melbourne-ben pedig 2009-ben mutattak először 46,4 Celsius-fokot a hőmérők, míg Ausztrália távoli vidékein már most sem szokatlan az 50 Celsius-fokhoz közelítő hőmérséklet.

„Könnyen meglehet, hogy a globális szinten az eddigi egyik legforróbb évnek számító 2015-ös év 2025-re már csak egy átlagos évnek fog számítani“ - jegyezte meg Lewis.

A kutatók a szélsőséges hőmérsékleti rekordokat és a klímamodelleket összevetve nézték meg, hogy miként alakulnának az előrejelzések a párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodás teljesülése esetén.

Az Ausztrália északkeleti részén elterülő Korall-tenger vízének melegedése várhatóan tovább „fűti” a Nagy-korallzátonyt, egyre csak súlyosbítva a korallfehéredés problémáját.

Ausztráliában az idei volt az eddigi legenyhébb tél, ami ugyancsak a „klímaváltozás számlájára írható”. A téli hónapokban az átlagosnál csaknem 2 Celsius-fokkal volt melegebb, és több mint 260 időjárási, egyebek között a hőséghez és az esőzésekhez kötődő rekord dőlt meg szerte a kontinensen.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5