Skip to main content

 

Egyértelmű bizonyítékot találtunk arra, hogy az emberiségnek köze van az idén nyáron tapasztalt rekordhőséghez, mind a nyári hőmérséklethez, mind a Luciferként emlegetett hőhullámhoz - mondta Geert Jan van Oldenborgh, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet kutatója.

A World Weather Attribution tudóscsoport egészében vizsgálta a 2017-es év nyarát, beleértve az Európa déli részét augusztus elején három napon át sújtó Lucifer hőhullámot is.

hirdetés

Júniustól kezdődően szokatlan forróság söpört végig Franciaországon, Svájcon, Belgiumon, Hollandián, Portugálián és Spanyolországon. Júliusban 40,6 Celsius-fokot mértek Madridban.

Augusztus elején intenzív hőhullám csapott le Európa délkeleti részére, napokon át 40 Celsius-fokos hőség uralkodott Olaszországbanés a Balkán egyes részein. Franciaországban a napközbeni és az éjszakai hőmérsékleti rekordok is megdőltek, ahogy Korzikán és Horvátországban is.

A forróság erdőtüzeket okozott több mint fél tucat országban éssúlyos mezőgazdasági károkat Boszniában, Szerbiában és Olaszország egyes részein.

A kutatók arra jutottak, hogy az 1900-as évek elejéhez képest a globális felmelegedés mostanra tízszeresére növelte az ideihez hasonló forró nyarak esélyét.

A Luciferhez hasonló hőhullámok gyakorisága pedig legalább négyszeresére nőtt száz évvel korábbihoz képest.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5