Skip to main content

 

Az Exxon nem hisz abban, hogy bármilyen negatív hatást gyakorolna a környezetre. Kalifornia néhány nagyvárosának vezetése viszont ezt másképp gondolja.

San Francisco, Oakland és még néhány  kaliforniai város vezetése több milliárd dolláros kártérítést követel az Exxontól, mivel szerintük az olajvállalat nagyban hozzájárult a klímaváltozáshoz és az általa okozott károkhoz. Az Exxon szerint előre kitervelt összeesküvésről van szó.

hirdetés

Az Exxon úgy gondolja, hogy egy hatalmas összeesküvés áldozata lett, mivel néhány kaliforniai nagyváros – többek között Oakland és San Francisco – milliárdos kártérítést akar behajtani az olajvállalaton. Az ő álláspontjuk szerint a cég nagyban hozzájárult az emelkedő tengerszinthez és a klímaváltozáshoz.

Az Exxon azzal védekezik, hogy a kaliforniai városvezetők is bevallották a kötvényeseiknek, hogy a klímaváltozás kockázatai kiszámíthatatlanok. A társaság szerint még Kaliforniában sem hisznek a klímaváltozásban, ami pedig történt az pusztán támadás az Exxon ellen, és visszaélés a politikai hatalommal.

A vállalat azzal folytatta az érvelést, hogy ugyanezek a városok felhívták a lakosok figyelmét az emelkedő tengerszint okozta veszélyekre, de a befektetőiknek erről nem beszéltek. A hatályos törvények szerint a kormánynak és a vállalatoknak egyaránt tájékoztatniuk kell a befektetőket a kockázatokról, mielőtt kötvényeket adnak el.

Ebből arra következtet az Exxon, hogy Kalifornia pusztán a pánikkeltésre használja a klímaváltozást, de ha üzletről van szó, akkor számukra sem létezik a jelenség.

Az Exxon végezetül csalással vádolja az ellenük fellépő önkormányzatokat.

Az Exxon azt is kéri a bíróságtól, hogy vizsgálják ki egy potenciális összeesküvés és a tények eltorzításának lehetőségét, mégpedig úgy, hogy eskü alatt kérdezik ki Oakland és San Francisco 16 városvezetőjét.

A San Franciscó-i ügyészség szóvivője szerint az Exxon lépése botrányos, és pusztán azt szolgálja, hogy kikerüljék a törvényeket és a kaliforniai bíróságokat. Hozzátette, hogy másra nem is lehetett volna számítani egy olajvállalattól.

Brian Washington, Marin megye tanácsosa – akit az Exxon szintén bíróság elé szeretne állítani – arról beszélt, hogy továbbra is készek megvédeni az adófizetőket az olyan károktól, amilyeneket az Exxon és a hozzájuk hasonló cégek okoznak.

Michael Burger, a Columbia University, Sabin Center for Climate Change Law vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta: nem tudja elképzelni, hogy bármilyen bíróság is komolyan vegye az Exxon által kreált vádakat. Hozzátette: nem lepődne meg, ha a városok vezetőinek megrémisztésével szeretnék a szőnyeg alá söpörni az ügyet.

A hosszú ideje tartó huzavonában tavaly végül San Francisco és Oakland lett az első olyan amerikai nagyváros, amelyek a klímaváltozás okozta károk költségeit nem az adófizetőkön, hanem a felelősökön próbálták meg behajtani. Az öböl-menti városok azt követelik az Exxon, Chevron, Shell, a BP és a ConocoPhillips olajtársaságoktól, hogy fizessék ki a tengerre épített védőfalak és a városok egyéb költségeit, amelyekre a klímaváltozás káros hatásai miatt volt szükség.

Az Exxon néhány példát is hozott - elsősorban Oakland ellen - álláspontja erősítésére. 

A város a kötvénykibocsátási tájékoztatóban azt írta a befektetőknek, hogy nem tudják pontosan mekkora hatással lesz a klímaváltozás a városra, és azt sem tudják megmondani, hogy mikor történik meg, ha egyáltalán megtörténik a baj.

Ezzel szemben az Exxon elleni ügyben már pontos számokkal állt elő a város. Azt jósólják, hogy 2100-ig a növekvő tengerszint miatt, nagyon sok lakóépület kerülhet víz alá, a károk pedig meghaladhatják a 38 milliárd dollárt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: AFP/2017 GETTY IMAGES/DAVID MCNEW

TOP 5