Skip to main content

 

Az elmúlt hét évtized ötödik legszárazabb éve volt 2019 Panama számára, amikor is a szokott esőzések elmaradása, illetve intenzitásuk csökkenése miatt, a tengeri átkelő közelében lévő víztározók alig teltek meg vízzel.

A fenyegető vízhiányt valamilyen módon orvosolni kell, mégpedig azért, mert minden egyes hajó átkelése több millió liter gallon, az óceánokba ömlő víz elhasználását jelenti a tározókból.

hirdetés

A csatorna üzemeltetését ellátó hivatal egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, az új intézkedések célja, hogy megőrizhessék az édesvíz-készletet mind az átkelőhajózás, mind az emberi fogyasztás céljaira.

"Nem egy könnyű döntés, de garantálnunk kell a víz rendelkezésre állását a csatorna-útvonalon",

- mondja Ricaurte Vásquez, arra utalva, hogy Panama pótdíjat vezet be az átkelő hajóknál az elhasznált víz kapcsán.

A pótdíj bevezetésére vonatkozó döntés február 15-én lép hatályba, és egyelőre nincs lejárati dátuma, azaz meghatározatlan időre szól. A rendelkezés értelmében valamenyi, 125 lábnál hosszabb hajó édesvíz-pótdíjat köteles fizetni, átaladásonként 10 ezer dollárt, továbbá egy változó összeget, amelynek mértéke attól függ, az áthaladáskor éppen milyen magas a Gatún-tó vízszintje.

Ha több a víz a tározóban, a pótdíj másik része kevesebb.

A Gatún-tó Panama legnagyobb tava a csatorna nyomvonalán, és keresve sem lehetne találni jobb példát az édesvíz, a vízfelhasználás és a gazdaság összekapcsolódására. A Gatún tavon még vízierőmű is működik, energiatermelésre használják. A vízből jut a környező ültetvények öntözésére, valamint legalább több száz helyi halász, illetve hobbihorgász tevékenykedik rajta, így évi néhány száz tonnás haltermése sem elhanyagolható. Kedvelt a turisták körében is, akik minden évben nagy számban fordulnak meg ott, amikor felkeresik a Panama-csatornát.

S van még egy fontos vonatkozása: a tó, a folyók és a környező vízgyűjtő területek rendszere, egyszerre felelnek mind a csatorna hajózhatóságáért, mind pedig Panamaváros vízellátásáért, ahol az ország 4 milliós lakosságának nagyjából a fele él. 

Ricaurte Vásquez azt közölte, a kialakult helyzetért nem kis részben a klímaváltozás tehető felelőssé, amely veszélyezteti a csatorna működését. A hatóságok ugyanakkor egyelőre még nem döntöttek arról, szükség lehet-e idén a hajóforgalom korlátozására a Gatún-tó alacsony vízszintje miatt.

A pótdíj bevezetése alaposan visszavetheti a 105 éves átjáró forgalmát.

Jelenleg a csatornát használó ügyfelek átlagosan 188 ezer dollárt (mintegy 56 millió forintot) fizetnek átkelésenként, de

az illetékes szervek tájékoztatása szerint egy-egy áthajózás díja akár az 1 millió dollárt is elérheti.

A kiegészítő vízdíj bevezetésével egyidejűleg Panama azt is közölte, változások várhatók a foglalási rendszerben, különösen a szárazabb időszakokra. Az indoklás szerint a tervezett újításoknak az a célja, hogy Panama felkészültebben tudja fogadni az eltérő tulajdonságokkal bíró hajókat átkelésre - olvasható a Canal Authority közleményében.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5