Skip to main content

Elon Musk 100 millió dollár díj 

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezére, új jótékonysági akciót jelentett be csütörtökön. Közölte ugyanis, hogy 100 millió dollárt, azaz 30 milliárd forintot ad annak, aki a legjobb technológiát dolgozza ki a szén-dioxid légkörből való kivonására.

Elon Musk a jövő hétre ígért részleteket a 100 millió dolláros díjjal kapcsolatban, de azt egyértelművé tette, hogy az nyerné a „versenyt", aki a legjobb szén-dioxid-kivonási technológiával áll elő.

hirdetés

Musk egyébként nemrég rövid időre a világ leggazdagabb embere lett, megelőzve Jeff Bezost, az Amazon vezérét. A Tesla részvényárfolyamának csökkenése azonban letaszította őt a trónról.

MUSK NEMRÉG ARRÓL KÉRDEZTE A TWITTER-KÖVETŐIT, HOGYAN TUDNÁ A LEGJOBBAN FELHASZNÁLNI A VAGYONÁT

– írja a Business Insider.

A Tesla alapítója 2012-ben aláírta azt a Bill Gates és Warren Buffett által indított kezdeményezést, melynek értelmében az aláírók vállalják, hogy még az életükben jótékony célokra fordítják vagyonuknak legalább a felét.

Musk eddig tudományos és mérnöki projektekre adományozott, de adott pénzt megújulóenergia-kutatásra és űrkutatásra is.

Mindazonáltal Musk szeptemberig mindössze 100 millió dollárnyi összeget fordított jótékony célokra, ami a nettó vagyonának kevesebb mint 1 százaléka.

A szén-dioxid-kivonási technológia azonban fontos szerepet játszhat a klímaváltozás elleni harcban. Noha még sok kérdés van a működése körül, egyre több kutatás mutatott rá, hogy a vállalatoknak és a kormányoknak sürgősen el kell kezdeniük olyan megoldásokon dolgozniuk, melyek nagy mennyiségben tudnak kivonni szén-dioxidot a légkörből.

EGY NOVEMBERI SCIENTIFIC REPORTS KUTATÁS SZERINT LEGALÁBB 33 GIGATONNA SZÉN-DIOXIDOT KELLENE MINDEN ÉVBEN KIVONNI A LÉGKÖRBŐL.

Összevetésképpen, ez majdnem annyi, mint a globális fosszilis-üzemanyag iparág teljes szén-dioxid kibocsátása volt 2018-ban (36 gigatonna).

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: wikimedia

TOP 5