Skip to main content

Elon Musk város a Marson 

A különc milliárdos, Elon Musk, a Tesla és a SpaceX atyja merésznek tűnő kijelentéseivel gyakran hozza zavarba a nyilvánsosságot.

Most sem tett kivételt, hiszen az olasz Repubblicának adott interjújában arról beszélt, hogy mindenét eladja azért, hogy a Marson építhessen egy várost.

hirdetés

Más szájából döbbenten hallgatnánk a furcsa ötletet, de Musk kijelentésén már meg sem lepődünk. Főként, hogy a vörös bolygóval kapcsolatos terveiről máshol is nyilatkozott a napokban.

Mindent egy marsi kolóniára tenne fel 

Elon Musk a BitcoinBázis.hu összegzése szerint a következő gondolatokat osztotta meg nem mindennapi ötletéről az olasz lapban az olvasókkal:

"Eladtam az otthonomat Los Angelesben. Két hónapja. Most egy kínaié. És most eladjuk a többi házamat is. Valójában a cég részvényein kívül szinte semmim nem lesz. Igazából csak akkor van szükségem a házra, amikor a gyerekeim velem vannak. Ebben az esetben maximum bérlek egyet. Csak a Tesla és a SpaceX részvényeit szeretném megtartani. Ha a cégek csődbe mennek, akkor személy szerint én is.

Fontosnak tartom azt, hogy az emberiség űrcivilizált legyen, vagyis egy több bolygón élő fajjá változzon. Hatalmas erőforrásokra lesz szükség a Marson történő építkezéshez. Szeretnék minél többel hozzájárulni. Ez életem célja és szeretném, ha egyértelmű lenne, hogy igenis komolyan gondolom."

- mondta a milliárdos vállalkozó.

Musk ennél kicsit reálisabb célja egyébként az, hogy a fenntartható fejlődést segítse elő.

A Földön nagyjából kétmillárd autó és teherautó van, amelyek nagy része még fosszilis üzemanyagot használ. A Tesla vezére ezen szeretne változtatni és évente a globális flotta 1 százalékát elektromos járművel pótolni. Ez azt jelenti, hogy minden évben nagyjából 20 millió új elektromos autót helyeztetne a forgalomba.

Mikor lépünk a Marsra?

Az idén Elon Musk nyerte el az Axel Springer kiadóvállalat díját, amelyet olyan, világszerte ismert személyiségeknek ítélnek oda, akik innovatív szemléletükkel és megoldásaikkal jelentős hatást gyakorolnak a technológiai fejlesztésekre és a kultúrára.

A NAPOKBAN MEGRENDEZETT DÍJKIOSZTÓT EGÉSZEN KÜLÖNLEGES KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TARTOTTÁK MEG: EGY SPACEX ŰRHAJÓVÁ ÁTÉPÍTETT STÚDIÓBAN, AMIT KÖRBEVETTEK HATALMAS KÉPERNYŐKKEL.

Villanyautósok.hu cikke felidézi, hogy az esemény egy ötletes sztorira épült: a Starship elindul a Marsra, majd az este végére meg is érkezik és leszáll a vörös bolygóra. A kellékek nem merültek ki látványos CGI elemekben és hanghatásokban, járt hozzá két SpaceX szkafanderbe öltözött pilóta is, akik az „űrhajót" irányították.

A koronavírusból kigyógyult Musk nagyon élvezte a színes sci-fi showt, amelynek keretében 45 perces interjút is adott a német kiadó vezetőjének és köszöntötte őt a német egészségügyi miniszter is. 

Az alábbiakban megtekintheti a teljes, 1 óra 10 perces angol nyelvű videót, de aki esetleg nem ismeri a nyelvet, annak is érdekes lehet az első pár perc, illetve 1 óra 5 perctől a show vége, a Marsra szállás:

A díjátadónak keretet adó showból átvezetve az első kérdés arra irányult, mikor léphet majd ember a Marsra. Musk felidézte, hogy a Mars és a Föld 26 havonta van mindig legközelebb egymáshoz, így az utakat is illik ehhez igazítani.

A LEGUTÓBBI ILYEN ALKALOM ÉPPEN NÉHÁNY HETE VOLT, ÚGYHOGY MOSTANHOZ KÉPEST 2 ÉVRE TERVEZIK AZ ELSŐ EMBER NÉLKÜLI ŰRHAJÓ ELINDÍTÁSÁT, ÉS 4-6 ÉV MÚLVA - A TERVEK SZERINT - INDULHATNAKC IS AZ ELSŐ ŰRHAJÓSOK.

Két-három éven belül még az is előfordulhat, hogy Musk maga is az űrbe látogat – na nem a Marsra, csak megnézi kívülről a bolygónkat. Ennél azonban sokkal fontosabbnak tartja, hogy az emberiség megtelepedjen a Holdon és a Marson. Ez nem csak bebiztosítaná az emberi faj fennmaradását egy, esetlegesen a Föld bolygót érő (vagy az emberiség által előidézett) katasztrófa esetén, de motiválná is az eljövendő generációkat a felfedezésre, a kutatásra.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: wikimedia

TOP 5