Skip to main content
gleccser olvadás vízellátás Európa

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Svájc gleccserei kevesebb mint száz év alatt térfogatuk több mint felét elvesztették, és az idei hosszú, forró nyár felgyorsította az olvadást – derül ki egy új tanulmányból

A tudósok szerint a gleccserek nélkülözhetetlenek Európa vízellátásához.

hirdetés

A gleccserek síközpontokat tartanak fenn, nyáron hegymászókat és kirándulókat vonzanak, de Európa vízellátása szempontjából is nélkülözhetetlenek. Az Alpok közösségei most a BBC szerint a jövőjük miatt aggódnak.

A zürichi Szövetségi Technológiai Intézet és a Svájci Szövetségi Tájhivatal közös tanulmánya a tudósok többéves megfigyeléseinek eredményét mutatja, mivel évek óta figyelik az olvadás folyamatát, és összehasonlították a gleccserek 1930-as évekbeli topográfiai képeit az elmúlt 10 év képeivel.

Az eredmények csak alátámasztják az elméletet, miszerint Európa gleccserei azért is zsugorodnak, mert a globális felmelegedés hatására olvadnak a jégsapkák.

Miért fontosak Európa számára a gleccserek?

Európa víztornyainak is hívják a gleccsereket, mert télen megtartják a havat, nyáron pedig fokozatosan kieresztik, vízzel ellátva Európa folyóit és terméseit, de még az atomerőművek hűtéséhez is a gleccserekből eredő vizet hasznosítják.

Svájcban, 3000 méteres tengerszint feletti magasságban jég látványa fogadná az embert normális esetben. Ehhez képest csupasz sziklákat látni a Les Diablerets falu felett, ahol két gleccser szétvált, és évezredek óta nem látott területet hoztak felszínre.

A Berni Egyetem glaciológusa, Mauro Fischer jégmérő rudakkal méri minden év tavaszától a jég vastagságát, amivel nyáron és ősszel szokta ellenőrizni a gleccsereket. Idén júliusban az a megdöbbentő látvány fogadta, hogy a jégmérő rudak körül teljesen elolvadt a jég, így a rudak földön hevertek.

Jégmérései eltértek a diagramtól: túlmutattak azon, amit a gleccser-megfigyelés kezdete óta valaha is mértek, háromszor több tömegveszteséget jeleztek egy éven belül, mint ami az elmúlt 10 év átlaga.

Az olvadó gleccserek titkai

Nyáron egy 1968-ban lezuhant repülőgép maradványai kerültek elő az Aletsch-gleccsernél. Hegymászók holttesteit is megtalálták, akik testét a jég megőrizte, pedig évtizedekkel ezelőtt eltűntek.

A németországi Rajna-menti kereskedelem idén nyáron leállt, mert a víz szintje túl alacsony az árukkal megrakott hajóknak. Svájcban halakat mentenek ki a sekély folyók aljáról, miután azok majdnem kiszáradtak.

Franciaországban és Svájcban az atomerőművek kapacitását csökkenteni kellett, mert korlátozott a hűtésükhöz szükséges vízkészlet. A század végére az előrejelzések szerint legfeljebb a hegyek legmagasabb pontjain lesz jég.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Susanne Jutzeler, Schweiz, képe a Pixabay -en.

TOP 5