Skip to main content
tehén böfögés adó Új-Zéland

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Új-Zéland kormánya hivatalosan is bejelentette azt a tervét, melynek keretében adót vetne ki a tehenek böfögésére

Küzdelem a klímaváltozás ellen

A szigetország vezetése így küzdene a klímaváltozás ellen, ám a helyi gazdák azonnal tiltakozni kezdtek a tervezettel szemben.

hirdetés

Az új-zélandi kormány közzétette azt a javaslatot, amely a klímaváltozás elleni küzdelemmel összhangban megadóztatná az országban tenyésztett tehenek böfögését.

A kormány közölte, hogy a mezőgazdasági adó a világon elsőként lépne életbe a szigetországban.

A GAZDÁK ÚGY TUDNÁK ELLENSÚLYOZNI A MEGEMELKEDETT KÖLTSÉGEKET, HOGY AZ „ÉGHAJLATBARÁTNAK" MINŐSÜLŐ TERMÉKEIKÉRT MAGASABB ÁRAT SZÁMOLNAK FEL

– írja a Bloomberg.

A gazdák azonban egyáltalán nem lelkesek az ötlettel kapcsolatban. A szarvasmarha-tenyésztők legfőbb lobbicsoportjának számító Federated Farmers szerint ezzel a kormány súlyosan veszélyeztetné az új-zélandi kisvárosokban dolgozó állattenyésztők megélhetését

A téma azért is verhetett fel jelentős port, mert Új-Zélandon a mezőgazdaság az egyik legfontosabb ágazatnak számít. A tejtermékek az ország legnagyobb exportbevételét adják.

ÚJ-ZÉLANDON MINDÖSSZE 5 MILLIÓ EMBER ÉL, MIKÖZBEN AZ ORSZÁGBAN MINTEGY 10 MILLIÓ SZARVASMARHA, ÉS 26 MILLIÓ JUH TALÁLHATÓ.

Ez azonban azzal is jár, hogy Új-Zélandon az állattenyésztés jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. A szarvasmarhák esetében például a böfögésből származó metán, illetve a vizeletükből származó dinitrogén-oxid minősül üvegházhatású gáznak.

AZ ÚJ-ZÉLANDI KORMÁNY EGYÉBKÉNT 2050-RE ÉRNÉ EL A GAZDASÁGÁNAK SZÉN-DIOXID-SEMLEGESSÉ TÉTELÉT.

Ennek érdekében a vezetés 2030-ig 10 százalékkal, 2050-re pedig 47 százalékkal csökkentené a haszonállatokból származó metánkibocsátást. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Miért pelenkázza teheneit egy bajor paraszt?

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Peggy und Marco Lachmann-Anke képe a Pixabay -en.

TOP 5