Skip to main content
napelem rendszer pályázat

A napelem rendszerek telepítésére vonatkozó pályázatok eddig is népszerűek voltak, ennek megfelelően pedig érkezett is a hír, miszerint a következő szakaszba lépünk. Az új támogatási keretrendszer némiképp más, de továbbra is kedvező feltételeket teremt. 

Cél a zöldenergia

A globális trendeknek megfelelően itthon is egyre nagyobb teret hódítanak a zöld megoldások, illetve a megújuló energiaforrások hasznosítása. A fő cél persze a nagyvállalatok, termelő cégek folyamatainak átállása a környezetbarát opciókra, de a háztartási felhasználók számára is adott a lehetőség, hogy kivegyék részüket a változásból. A piacon ehhez ma már több termék is megtalálható, melyekkel érdemben korszerűsíthető a házak energetikája. Ezek közül a napelem rendszerek hazánkban is egyre elterjedtebbé válnak.

Mára már több tízezer háztartás és vállalkozás termeli meg áramfogyasztásának jelentős részét ilyen módon. Előbbi esetben is nagy szerepet játszottak a rendszerek sokszorozódásában a különböző támogatások és pályázatok, melyek keretében a befektetés egy jelentős részét az állam fedezte. A változások azonban folyamatosnak mondhatók, így újabb szakaszhoz érkeztünk. Az új Napenergia Plusz Aleronenergia által kínált megoldásai persze hasonlóan kedvezők.

Kérdések és válaszok

A napelem rendszerek telepítésére vonatkozó pályázatok sikerét jól jelzi a megrendelések számának meredek növekedése és persze az is, hogy a támogatási rendszer meghosszabbításra került. A napelemekkel kapcsolatos pályázatok, illetve a használati lehetőségek és szabályok ugyanakkor folyamatos változásban vannak, melyben tevékeny része van a kormánynak és a szolgáltatóknak egyaránt. Ennek megfelelően a Napenergia Plusz kampány is új feltételeket teremt, melyek mások, de nem rosszak.

Az egyik legtöbb változást és bizonytalanságot rejtő területek a napelemekkel kapcsolatban az elszámolás kérdése. Az eddig érvényben lévő éves szaldó elszámolás a lehető legkedvezőbb opciót jelentette, hiszen akár nullás villanyszámlákat is eredményezhetett. Az EU direktíváinak megfelelően a Napenergia Plusz pályázat keretében telepített rendszerekre már nem ez az elszámolási forma vonatkozik, ugyanakkor más területeken képes kompenzálni.

adec utajovobe.eu aleron kep2 azunapelemrendszerekmaramegtermeltenergiatarolasaraiskepeseklesznek

Új szabályok mentén

A Napenergia Plusz pályázat 2024 januárjától válik elérhetővé és a pontos részletekkel kapcsolatban egyelőre sok a kérdőjel. A kormány előzetes bejelentése alapján ugyanakkor elég határozottan körvonalazódik az, hogy milyen változásokkal számolhatunk és feltételekkel számolhatunk. Az egyik legfontosabb tény a Napenergia Plusz támogatási kerete, mely nagyjából 75 milliárd forint. Ez több, mint 20.000 új napelem rendszert jelent. A támogatás összege pedig természetesen vissza nem térítendő.

Az egy háztartásra jutó támogatások jellemzően a projektek költségeinek 65%-át fedezik, mely meglehetősen kedvező kondíció. Az egyik legnagyobb változás pedig a napelem rendszerek működéséhez kapcsolódik. Az új rendszerek ugyanis már nem csupán a zöldenergia termelésére, de tárolására is alkalmasak lesznek. Ezt szolgálja majd a maximum 8 kWh kapacitású tárolóegység. Az új támogatási időszak tehát már a küszöbön van, így kíváncsian várjuk, pontosan hogyan alakul majd a jövő.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5