Skip to main content

A legrangosabb hazai, független pályázaton családi ház és középület főkategóriában, illetve társasház különdíjért ajánlhatják épületeiket az alkotók a szakmai zsűri figyelmébe. Újdonság, hogy a benyújtható pályaműveket ezúttal az elmúlt 3 évben, azaz 2021. január 1-je után elkészült épületek közül várják a szervezők.

Hamarosan indul egy újabb pályázat is, ahol az épületek megítélésének fő szempontja a fenntarthatóság lesz. www.evhaza.hu

„Ismét eltelt egy év. Az eddigi eredmények mellett minden év hoz újat a pályázat életében. Új lehetőségeket, új gondolatokat, új kihívásokat. Talán az idei év legnagyobb kihívása a rendkívül terhelt közéleti nyilvánosságban fókuszt találni az építész szakma és annak kiemelt eseményei számára.” – mondta Szoják Balázs, nívódíjas építész, a pályázat alapító kurátora. – „Ezzel együtt minden kétséget kizáróan az Év háza pályázat mára a legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó építész szakmai elismeréssé vált. A pályázat célja ugyanakkor minden körülmények között megtalálni a példamutató építészeti teljesítményeket. Ehhez a legelismertebb építészek zsűriben való közreműködése és a széles szakmai támogatás, valamint immáron csupán néhány, a pályázat szellemiségével egyetértő és azt önzetlenül támogató piaci szereplő ad még mindig stabil alapot.” 

A zsűri ezúttal is a két abszolút fődíj mellett a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai különdíjait osztja ki.  A pályázatot az építőipar egyik legnagyobb építőanyag-gyártója, a Leier Hungária Kft. mutatja be, és a cég az általa tavaly alapított, de a zsűri által odaítélendő társasház különdíjat is átadja ismét. A szervezők a pályázat közösségi média oldalán idén is megkérdezik a nagyközönség véleményét. Újdonság, hogy 2024-ben nem csak a családi házak és a középületek között lesz közönségszavazás, hanem a 2023. és 2024. évben benyújtott társasházak is elnyerhetik a közönség szimpátiáját.  

A pályázat a Leier Hungária Kft., mint főtámogató közreműködésével, a családi ház kategória a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., mint kategória főtámogató támogatásával, míg a középület kategória a Meva Zsalurendszerek Zrt-nek köszönhetően valósulhat meg. Ahogy ez már hagyománnyá vált, minden gazdára váró díj szakmai díj, hiszen azokat a zsűri ítéli oda.

„Cégünk idén negyedik éve csatlakozik az Év háza pályázathoz, amelynek célja egybeesik a Terrán törekvéseivel: olyan minőségi építészeti alkotások megismertetése a közönséggel, amelyek környezeti és esztétikai szempontból is iránymutatók. Idén a Terrán a családi ház kategória főtámogatójává lépett elő, amellyel arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy rendkívül fontos az otthonaink esztétikus, fenntartható és minőségi kivitelezése, amelyhez a Terrán innovációi is hozzájárulnak” – mondja Tóth Szabolcs, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. regionális marketing igazgatója.

A középület kategóriát évek óta támogató Meva Zsalurendszerek Zrt. ügyvezetői igazgatója, Botta D. Mihály az Év háza pályázat támogatásával egyetlen üzenetet szeretne megosztani az építésztársadalommal. „Egy jelentősebb költségvetésű beruházás esetén a részletek górcső alá vétele nélkül akár elenyészőnek is tűnhet a zsaluzásra költött összeg. Ám az átgondolt tervezés mind a hatékonyabb költséggazdálkodáshoz, mind a manapság egyre fontosabb fenntarthatósági elvek megvalósításához jelentősen hozzájárulhat.” – szögezte le a környezetbarát és számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak gyártásában élen járó cég magyarországi ügyvezető igazgatója.

Új pályázat: Fenntartható épületburok

A szervezők bejelentették, hogy néhány hét múlva újabb, kifejezetten a fenntarthatósági elvekre fókuszáló pályázatot is útjára indítanak. A Fenntartható épületburok pályázatra szintén családi ház, valamint középület kategóriában nevezhetik épületeiket azok jogosult építészei, kivitelezői, középület esetén akár azok beruházói.

Idén újra: társasházak is pályázhatnak!

2024-ben az Év háza zsűrijének asztalára kerülhetnek ismét a leginkább példamutató társasházat jegyző építészirodák munkái is, amelyet a főtámogató, a Leier Hungária Kft. alapított. 

„Évek óta zajlanak azok a fejlesztések, amelyeknek köszönhetőn az építkezések gyorsaságát és csekély élőmunka igényét segítő előregyártott vasbeton építőelemek egész sora áll ma már a piac rendelkezésére. A tendencia jól látható: a kezdeti idegenkedés már rég a múlté, ezt a technológiát minden, a valódi hatékonyságra törekedő kivitelező alkalmazza legyen szó családi házak, ipari beruházások, autógyárak, vagy éppen mezőgazdasági üzemek építéséről. A különdíj alapításával célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy bármilyen funkciójú épület esetén kínál pénzben is kifejezhető előnyöket az innovatív előregyártás, ami nem a jövő, hanem a ma építési technológiája.” – hangsúlyozta Komlós Andor, az Év háza pályázatot ötödik éve kiemelten támogató, piavezető építőanyag-gyártó, a Leier ügyvezető igazgatója. 

Idén is lesz közönségszavazás – ezúttal a társasházakról is várjuk a nagyközönség véleményét

Az elmúlt évek közönségszavazásai megmutatták, hogy a nagyközönség véleménye, ízlése jelentősen eltért a zsűriétől. Természetes, hogy a nem szakmabeliek mást látnak egy-egy épületben, mint amit a szakmai grémium keres, vagy egy épület kapcsán fontosnak ítél meg. Ezért a Knauf Ceiling Solutions Kft. támogatásával középület kategóriában, családi ház kategóriában pedig az OTP Ingatlanpont Kft. és az OTP Pénzügyi Pont Zrt. támogatásával idén is lesz közönségszavazás. Az Internom Ablak Kft. pedig ezúttal a társasház kategória mellé állt, ennek köszönhetően az is kiderül, hogy a 2023. és a 2024. évben beérkezett társasházak közül melyik tetszik legjobban közönségnek, azaz a potenciális vevőknek.

Pályázati feltételek és határidők

Újdonság, hogy az országos, nyílt és nyilvános Év háza pályázaton nemcsak az elmúlt két év, hanem az elmúlt valamivel több mint három évben, azaz 2021. január 1-je után megépült családi házak, nyaralók, középületek és társasházak tervezői nevezhetik munkáikat. A pályázat célja, hogy megismertesse, számba vegye azokat a minőségi építészeti alkotásokat, amelyek nemcsak esztétikai, hanem környezeti és gazdasági szempontból is példaértékűek. Az Év háza díj jellegzetessége, hogy nem csak több éves szakmai tapasztalattal, hanem a fiatalok, pályakezdők, elsőtervesek számára is elérhető pénzdíjas pályázat.

Az Év háza zsűrijének tagjai 2024-ben

Elnök: Noll Tamás, Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építész Kamara egykori elnöke

Társelnökök:

  • Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja
  • Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke
  • Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke
  • Szoják Balázs, építész, az „Év háza” díj alapító kurátora

Tagok:

  • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szabványügyi és képzési témavezetője
  • Dr. Tóth Elek, címzetes egyetemi tanár, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

2023-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek:

  • Bordás Péter
  • Dénes György
  • Krähling János (felkérés alatt)

A pályaművek beadása: 2024. május 31. 16:00

Az eredményhirdetés és díjkiosztás tervezett időpontja: 2024. szeptember utolsó hete. 

A pályaműveket elektronikusan a www.evhaza.hu weboldalon lehet benyújtani!

A pályázati nevezési díj összege bruttó 18.000 Ft/pályamű. 

Szakmai védnökök: Magyar Építész Kamara, Magyar Építőművészek Szövetsége 

Sajtóközlemény

TOP 5