Skip to main content

Az óvatosság és éberség az alapja a biztonságos munkavégzésnek. Emellett természetesen a megfelelő védőeszközök is hozzájárulnak az egészségmegőrzéshez. A munkavédelmi sisak használata olykor életet menthet, ezért nem elhanyagolható, hogy milyen típusú, formájú eszközt használunk. 

A Netpolc munkavédelmi sisak kínálata napjainkban igen változatos. Ennek köszönhetően bárki igényeinek megfelelő védőeszközt használhat. A kiválasztás során azonban számos szempontot figyelembe kell vennünk, melyeket cikkünkben bővebben részletezünk.

A munkáltató és a munkavállaló kötelességei

Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a védősisak használatának, és nehezükre esik viselni azt. Ez adódhat abból, hogy még nem kerültek olyan helyzetbe, amikor komolyabb sérüléstől mentette meg őket az eszköz, illetve kényelmetlen darabokat viseltek korábban. Bizonyos munkakörökben a kötelezően használandó sisak biztosítása a munkáltató feladata, de annak viselése már a dolgozó saját érdeke.

A munkavédelmi sisak használatának több oka is van. Bár nem elsősorban a szigorú előírások miatt kell viselniük a kollégáknak az eszközt, mégis sokan csak emiatt veszik fel fejükre a terméket. A masszív anyagból készült védőeszköz kiválóan megvédi a dolgozókat a leeső tárgyak, éles eszközök, vagy elektromos hiba miatti fejsérüléstől. Emellett a kültéren dolgozókat az időjárási viszontagságoktól is védheti, kevésbé éri fejüket a napfény, az eső. A feltűnő színű fejfedő jól láthatóságot is biztosít, ezzel is óvja a kollégákat a véletlen balesetektől.

Milyen szempontok szerint válasszunk?

A munkáltatók részéről a kötelező védőeszközök beszerzése általában tömegesen történik meg. Pedig a különböző területeken dolgozók teljesítményére is nagy hatással van a megfelelő kialakítású, komfortos munkavédelmi sisak használata. Amennyiben a teljes munkaidő alatt hordott fejfedő kényelmetlen, a kollégák egy idő után leveszik, mellyel a sérülésveszélyt kockáztatják.

A nem jól illeszkedő sisakok használata során a balesetveszély is fokozottabb, hiszen a lazán fejre helyezett eszköz bármikor lecsúszhat, de a koponyát sem védi meg tökéletesen a behatások ellen. A tökéletes illeszkedés, a tartósság, a komfortérzet mind olyan jellemzők, melyek a kollégák teljesítményére is kihatnak, így ügyelnünk kell beszerzéskor ezekre is.

Kiegészítő elemek

Egyes munkakörök igénylik, hogy a védősisakokra kiegészítők kerüljenek. A nagyobb zajterhelésű gyárakban például praktikus megoldás a fejfedőre szerelhető fültok. A gépek zaját kiszűrni képes védőeszköz komoly terheléstől óvja meg a kollégákat úgy, hogy kényelmetlenség nélkül, a sisakra szerelve használhatják azt.

Különböző célra alkalmas szemvédők is illeszthetőek a munkavédelmi sisakokra, mely rendkívül kompakt módon képesek viselőjük látását is védeni. A nagy melegben dolgozók számára extra lehetőséget kínál a hűsítő sapka, amely a sisak alatt a hőstressztől óvja meg a kollégákat.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5