Skip to main content
fonalfestés

Mivel a fonalfestés segítségével még egy igazán régi fonalnak is egészen egyedi megjelenés kölcsönözhető, ezért sokan tesznek vele próbát. Ha szeretnéd te is kipróbálni, de nem igazán tudod, hogyan oldható meg otthoni keretek között, akkor mindenképpen olvasd el az alábbi cikket! 

Általános tudnivalók a fonalfestéssel kapcsolatban 

Egy, a Butika.hu-nál kapható textilfestékkel csakis a természetes eredetű, vagyis a len, a gyapjú, a pamut és a selyem fonalakat érdemes megfesteni, mivel csupán ezeken garantálható a megfelelő eredmény. 

Így végezd a fonalfestést!

A fonalfestés nem túl bonyolult dolog. Főzd ki a gyapjúfonalat festékes lében, öblítsd le hideg vízzel (ez fontos, mivel ellenkező eseten a fonal könnyedén összemehet!), és szárítsd ki!

Abban az esetben pedig, ha színátmenetes fonalat szeretnél készíteni, akkor fogj három üveget, amelyeket tölts meg ⅔-ig három különböző színű festéklével, helyezd őket egy edénybe, és önts köréjük vizet! Majd gyömöszöld a fonal különböző részeit az üvegekbe, és főzd gyöngyözve őket egy órán keresztül! Miután letelt ez az időtartam, hagyd kihűlni a fonalat, és öblítsd ki őket alaposan.

Locsolva való festés

A locsolva festés egy igazán izgalmas technika, amit mindenképpen érdemes kipróbálnod. A felhasznált festéket pácold be citromsavas vagy ecetes vízbe egy napig, majd helyezz egy gombolyag fonalat egy tepsibe! 

Ezt követően pedig töltsd a festőlevet egy csőrös flakonba, és locsold rá a fonalra! Ha végeztél, hagyd így a fonalat egy napig, aztán öblítsd ki, és szárítsd fektetve!

Pólófonal festés

A homogénebb szín elérése érdekében fesd a pólófonalat motringban! Abban az esetben viszont, ha színátmenetes fonalat szeretnél, hagyd gombolyagban, hogy a belseje világosabb, a külseje pedig sötétebb legyen! Az utóbbi esetében fontos ügyelned arra, hogy a főzőlé a főzés során a gombolyag tetejéig érjen.

Hasonló módszerrel a hímzőfonalaidat is átfestheted olyan színűre, amilyenre éppen csak szeretnéd, sőt, akár még a kelméidet, a textíliáidat és a ruhadarabjaidat is. Azt viszont jobb, ha már most elfogadod, hogy bármit is festesz, kicsit biztosan márványos lesz majd. 

Hiába van megadva ugyanis a szín a textilfesték tasakján, az hogy a megfestett alapanyag milyen lesz, függ a festendő alapanyag összetételétől és alapszínétől, illetve attól, hogy mennyi ideig áll az alapanyag a festőlében.

Végső tanácsok

Ha szeretnél biztosra menni, akkor készíts be elérhető távolságba papírtörlőt vagy egy jó nedvszívó rongyot, ha esetleg fel kell itatni a festéket. A ruháid védelme érdekében pedig vegyél fel egy kötényt vagy olyan ruhát, amelyet nem sajnálsz! Velünk ugyanis gyakran előfordul, hogy ránk fröccsen a festék a folyamat közben.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad az útmutatónkat, és legközelebb már igazi profiként festesz majd fonalat.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5