Skip to main content
környezetbarát buli

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Beköszöntött az ősz, és eljött a hideg esték szezonja. Jó lenne egy meleg nyári este a Duna part melletti szórakozóhelyen összejönni a csajokkal, de erre nem sok esélyed lesz már idén. Persze attól, hogy a lakásba szorulunk, a csajos estéket és a házibulikat nem kell elfelejteni. 

Mivel 2019-ben nagyon fontos a környezetvédelem is, ezért ehhez hoztunk el most néhány ötletet, hogy tökéletesre sikerüljön az estéd és a Földet se terheld túl.

Dekoráció és fények

Nincs buli fények nélkül! Persze a dekorációkkal érdemes csínján bánni, nem szükséges az egész lakást felcicomázni, hiszen utána ezek úgyis mennek a kukába. Érdemes olyan dekorációt (lampionok, színes égők, gyertyatartók, fényfüzérek, terítő, díszpárnák) választanod, amit később is felhasználhatsz. A műanyag lufik és színes szalagok, és konfettik úgyis a kukában végzik a buli után, ráadásul takarítanod is sokat kell másnap. A fényfüzérek bármikor jól jönnek! Elő a karácsonyi égősorral, egy hatalmas vázába téve tökéletes asztaldísz lehet, de ilyenkor bevetheted a nem használt gyertyáidat. Az egyik állólámpádat is letakarhatod egy szép anyaggal (vigyázz, ne gyúlékonyt válassz) és máris más megvilágításba kerül a nappalid.

Szomszédok

Érdemes a buli előtt tájékoztatni a szomszédjaidat, hogy összejövetelt szervezel. Az előzetes tájékoztatás azért is fontos, mert minden házban és lakóközösségben vannak olyan morgós emberek, akik azonnal a rendőröket hívják, amint egy kicsit beindul a buli…. Nem szükséges az egész tízemeletes panel össze lakóját személyesen tájékoztatnod, elég a liftbe kiragasztani egy papírt, hogy mikor esedékes a bulid. Ne feledd a telefonszámodat is feltüntetni, hogy ha valakit nagyon zavar a hangerő, akkor tudjon szólni neked, így te azonnal intézkedhetsz. Persze a hangerőt érdemes levenni este 22:00 után, de ha óvatosan partiztok senki sem fogja rád hívni a rendőrséget csendháborításért.

Zene

Szerencsére egy házibulihoz nem kell DJ, de ha van egy zenemániás haverod, akkor kérd fel, hogy állítson össze egy szuper tracklistát, és így két legyet üthetsz egy csapásra. Jó dalokra táncolhattok, és a haverod is díjazni fogja, hogy megbíztok a zenei ízlésében. Persze végszükség esetén ott a Spotify, az Apple Music, és a Youtube, ahol rengeteg házibulis válogatást találsz.

Kaja

Kardinális pont, hogy mit és min egyetek. Mellőzd a műanyagtányérokat, mert egy bulival annyi műanyagszemetet termelsz, amit mások több hónap alatt se. Próbáld meg újrahasznosítható, lebomló, vagy komposztálható (ha esetleg vidéken élsz, és van erre lehetőséged) tányérokat és poharakat szerezni. Ha erre nincs lehetőséged, akkor elő a saját tányérjaiddal. Ha a buli közbe el-el mosol egy-két tányért akkor másnap nem fogsz belehalni a mosogatásba se. A poharakhoz szerezz be pohárjelölőt, vagy matricát, amivel megjelölhetik az emberek a saját poharukat. Ne használj műanyagszívószálat, szerezz papír változatot. Hogy ki mit eszik, az már a társaságon múlik. Rengeteg olyan éttermet találsz már, ahol műanyagmentesen csomagolják a házhoz szállított ételt, de a közös főzőcskézés is tök jó buliindító, ráadásul pénztárcabarát is.

Pia

És ha már kaja, akkor beszélni kell a piáról, alkoholról, vagy éppen az üdítőről. Nyilvánvaló kellék egy házibulin az alkohol, amit érdemes jó előre házhoz kérni, mert így nem kell megszakadnod a cipeléstől. Érdemes üveges alkoholokat választani például az iDrinks kínálatából, mert az üveget nagyon jól újra lehet hasznosítani, vagy, ha olyan, akkor boltban visszaveszik. Próbálj meg papírdobozos vagy üveges üdítőket beszerezni, így nem lesz tele a szelektív szemetesed a buli után. Megkérheted a barátaidat is, hogy hozzanak piát magukkal, de érdemes körbekérdezni a társaságot, hogy ki mit szeret inni, és házhoz rendelni a dolgokat. Ezzel egy csomó időt és pénzt is megspórolhatsz!

Játékok

Tök jó közösség összekovácsoló program, ha valami játékot játszotok az este folyamán, legyen az társasjáték, kártya vagy éppen Playstation, Wii stb… Mielőtt felvásárolnád az első játékbolt társasjáték kínálatát, inkább kölcsönözz! Rengeteg ilyen hely van Budapesten, ahol ki tudod néhány napra kölcsönözni a legmenőbb társasjátékokat. Egy bulit mindig feldob egy Twister, vagy a Tabu nevű pikáns játék. Ha van egy nagy tévéd, de nincs játékkonzolod, akkor kérj kölcsön valakitől, és a buli előtt üzemeljétek be, aztán már csak csapatokat kell alkotnod és indulhat a Just dance, vagy éppen az Lipstick battle.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Kelsey Chance on Unsplash 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5