Skip to main content
kültéri lámpa alkonylampa.hu

IP44 - vajon mit jelenthet ez a betűsor a megvett világítástechnikai eszköz csomagolásán? Miért fontos? Miért nem legyinthetsz akkor, ha kültérre akarsz egy-egy fényforrást beszerezni? A következőkben ezen kérdésekre is választ kaphatsz.  

Az IP44 jelentése

Az IP44 jelentésének megismerése a te érdeked is, ahogy úgy általában az érintésvédelmi szabályokkal kapcsolatos ismeretek elsajátítása is. Ennek elsősorban az Alkonylámpánál is kapható kültéri lámpáknál van jelentősége, ezért jó, ha tisztában vagy az IP-védettség mibenlétével.

Az IP44 jelentésének pontos ismerete minden olyan esetben kardinális kérdés, amikor egy új lámpát vásárolsz, hiszen ez a betű és számsor fogja kategorizálni, hogy azt kültéren használhatod-e majd. Sőt még azt is megszabja, hogy az adott terméket milyen területeken helyezheted el. Az IP44 jelentésének a megjegyzése azért lényeges, mert a kifejezetten kültérre való lámpatestek zöme minimum ilyen védettségi szinttel kell, hogy rendelkezzen.

Mi az IP44 védettség jelentősége?

Amikor a kertedben, a teraszodon, vagy az udvarodon hosszan tartó, biztonságos világítást szeretnél létrehozni, akkor az IP-védettség megfelelő megléte lesz a garancia arra, hogy biztonságban légy. Nemcsak IP44-es, hanem IP54-es vagy akár IP66-os védelemmel rendelkező kültéri lámpatestet is használhatsz, mi több ‒ olyan területek is vannak, ahol kifejezetten ilyeneket kell majd alkalmaznod.

A kültéri fények elhelyezésének megtervezése nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy könnyen tudj közlekedni sötétedés után az év bármely időszakában. A fények emellett még hozzájárulhatnak a házad esztétikai megjelenéséhez, tökéletes hangulatot teremtenek, és biztonságot is adhatnak.

A kültéri fényforrásoknak viszont a beltéri fényforrásoknál lényegesen nagyobb védelem kell. A kültéri világítótesteket két dologtól kell megvédened: a víztől és a por mechanikai hatásától.

A víz és az elektromosság soha nem voltak az egymás barátai. A kültéren rendre érheti nedvesség, eső, hó a lámpákat, így ezek ellen mindenképpen meg kell óvnod őket. Ez csak egy módon lehetséges, azzal, ha mindig a megfelelő IP védettségű változatokat szereled fel.

Honnan tudhatod, hogy a megvásárolni szándékozott lámpák a kültéri felhasználásra alkalmasak-e? Igen. Az IP-számból!

Az IP44 konkrét jelentése

Az Európai Unióban forgalmazott világítástechnikai eszközök csomagolásán kivétel nélkül megtalálható az IP-szám. Az IP-szám első számjegye nullától hatig a külső, mechanikai védettséget jelzi, míg a második számjegy nullától nyolcig terjedő skálája a termék víz elleni védettségét mutatja meg. Most két olyan példát mutatunk, ami jól reprezentálja azt, hogy az IP-számok hogyan értelmezhetőek.

  • IP44 – ezek a világítástechnikai eszközök minden irányból védettek az apró méretű szilárd tárgyak és a fröccsenő víz ellen.
  • IP65 – ezek a világítástechnikai eszközök teljes mértékben védettek por ellen, és védettek minden irányból kisnyomású vízsugár ellen.

Vedd komolyan! A megfelelő IP-védettség életeket menthet!

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5