Skip to main content
zsebpenugyes.hu gyermek szülő zsebpénz

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Szülőként – legyünk teljesen kezdők vagy már gyakorlottak – számtalan kérdés merülhet fel a nevelés folyamán. 

A legkisebbek esetén rengeteg a bizonytalanság, hiszen nem tudjuk, miért sír, később pedig olyan kérdések merülnek fel, hogy melyik óvodába, majd iskolába írassuk be és hogy milyen érdeklődés felé terelgessük őt. Mindezek mellett talán eltörpülhet, pedig igenis kardinális kérdés a pénzügyi tudatosságra való nevelés, amelyben a szülő kiemelten fontos szerepet kap.

A következőkben megvizsgáljuk, hogy milyen előnyei vannak annak, ha zsebpénzt kap a gyermek, hogy milyen feltételekkel adhatjuk ezt neki, illetve részletesen kitérünk arra is, hogy hány éves kortól érdemes bevezetnünk ezt a gyakorlatot.

A zsebpénz fontossága

A fiatalkorú gyermekek még könnyen taníthatóak, értelmileg formálhatók, éppen ezért olyan fontos, hogy már ebben az időszakban megkezdjük a pénzügyi tudatosságra való nevelést. Ekkor ugyanis még gond nélkül elsajátíthatják azokat az alapelveket, amelyeket mi is vallunk, így később azokat természetesnek veszik majd. Ez pedig azt jelenti, hogy felelősségteljes, okos pénzügyi döntéseket hozó felnőtteket faraghatunk belőlük.

Emellett a zsebpénz segít, hogy gyerekek úgy érezzék, ők is a család fontos részei, hiszen részesülnek a közös kasszából, amiből mindenki más. De türelemre is tanítja őket, hiszen a gyűjtögetés során megtanulhatják, hogy nem hullik minden „csak úgy” az ölükbe. Eközben pedig függetlenséget is ad nekik, ami a gyermek önértékelésének kialakulása szempontjából elengedhetetlen.

Ha a szülő nem szeretne zsebpénzt adni a gyereknek, az is egy járható út – természetesen egy bizonyos ideig. Ez lehet azért, mert szűkös a családi kassza vagy mert nem tartják ezt fontosnak, ám ilyen esetben elkerülhetetlen, hogy részletesen elmagyarázzák a kicsinek, miért döntöttek így. Ez is hozzásegítheti őket ugyanis ahhoz, hogy megértsék a pénz lényegét és értékét.

Hány éves kortól kezdjük el?

A pénzügyi tudatosság akkor kezdhet ténylegesen kiépülni a gyermekünkben, amikor először adunk neki olyan pénzt, amely fölött ő maga rendelkezhet. Azonban mielőtt ezt megtennénk, fontos, hogy tisztázzunk vele néhány alapszabályt.

Kezdjük a pénzügyi kifejezésekkel! Tisztázzuk vele, hogy mit jelent a pénz értéke, hogy az egyes tárgyak vagy szolgáltatások mibe kerülhetnek. Térjünk ki magára a költésre: tudatosítsuk, hogy ha egyszer valamire kiadta a pénzt, az többé már nem lesz meg. Szintén magyarázzuk el a spórolás fogalmát, tanítsuk meg, hogy ha rendszeresen félreteszi az innen-onnan szerzett pénzeit, akkor egy nagyobb összeggel rendelkezik majd. Ezzel a rövid és hosszú távú tervek különbségeit is bemutathatjuk neki. Bár ekkor még valószínűleg nem lesz rá szüksége, de érdemes a kölcsön fogalmát is körbejárni!

Mindenképp foglalkoznunk kell a pénz megszerzésének körülményeivel is. Elmondhatjuk neki, hogy mi szülőként mit teszünk azért, hogy ezt vagy azt a játékot vagy éppen élelmiszert megvehessük. Itt jöhet szóba az is, hogy mihez kötjük a zsebpénz megszerzését. Vannak, akik egész egyszerűen napi, heti vagy havi szinten adnak egy bizonyos összeget a kicsinek, de olyanok is akadnak, akik házimunkák elvégzéséért cserébe „fizetnek”. Sőt: egyesek e kettő eljárást egymás mellett alkalmazzák. Egyik módszerrel sem rosszabb vagy jobb a másiknál – a jobban működő módszer kiválasztását abszolút a családra bízzuk.

Amikor ezekkel megvagyunk, a gyermek megkaphatja az első zsebpénzét. Ez persze minden családnál más időpontban jöhet el, illetve különböző faktorok – például, hogy mikor megy először másik városba iskolába – befolyásolhatják is. De általánosan azt láthatjuk, hogy a legtöbb gyermek hét éves kora körül kezdi el megérteni a pénz értékét, illetve annak megszerzésének jelentését. Ez persze nem jelenti azt, hogy nekünk is ekkor kell elkezdenünk ezt a gyakorlatot, hiszen tényleg nincs kőbe vésve semmiféle szabály ezzel kapcsolatban.

Nézzük az eredményeket!

Amikor már mindent átbeszéltünk a gyerekünkkel, és meg is kapta az első zsebpénzét, a mi feladatunk még nem ért véget. Érdemes ugyanis ezután – ha nem is túl közelről, hogy megterhelő legyen neki – monitorozni a pénzügyi szokásait. Így, ha esetleg valami mégsem a megbeszéltek szerint zajlik, még korrigálhatjuk a dolgot egy kis plusz pénzügyi neveléssel. A lényeg, hogy tegyük élvezetessé, izgalmassá számára a témát, hogy fenntartsuk a figyelmét. Például számoljuk ki együtt, hogy mikor veheti majd meg magának az áhított babát vagy versenyautót, ha továbbra is ugyanígy „keres”!

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Caroline Hernandez on Unsplash 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5