Skip to main content

Napjaink folyamatos technológiai fejlődéséből adódóan egyre több adat termelődik, amelyeket elemezni és hasznosítani kell.

Az adatközpontok, szervertermek hűtése nem egy újkeletű probléma, a növekvő igények pedig komoly kihívások elé állítják a vállalkozásokat. A szerverekből áramló hő ellensúlyozására sokáig elég volt valamilyen géptermi hűtést alkalmazni – manapság azonban ez már közel sem elegendő.

Mi okozza a megnövekedett hűtési igényt?

Mesterséges intelligencia, felhőszolgáltatások, internetre csatlakoztatott eszközök, e-sportok és gaming, nagy teljesítményű komputerek, 3D grafikák stb. – mindezek egyre gyorsabb és komplexebb számítógépeket igényelnek a hatalmas adattömeg feldolgozásához. A folyamatosan működő szerverek a felhasznált energia java részét hővé alakítják, méghozzá iszonyatos mennyiségben, hozzávetőleg kis területen. 

Viszonyításképp: egy kisebb adatközpontban található informatikai eszközök annyi hőt termelnek, amennyivel a legkeményebb téli időszakban is biztosíthatjuk egy ház teljes fűtési igényét! A megnövekedett teljesítmény ráadásul nemcsak a hűtési igényben tükröződik, hanem a felhasznált elektromos áram mennyiségében is – statisztikák alapján a felvett villamosenergia globálisan évente átlagosan csaknem 9%-kal növekszik.

Milyen lehetőségeink vannak?

Ahhoz, hogy ezen szervertermi infrastruktúrák – és az általuk elemzett, hasznosított információkat – védve legyenek, feltétlenül biztosítani kell az optimális (megközelítőleg 18 és 27 Celsius fok közötti) hőmérsékletet, amelyet aztán szükséges szinten tartani. A túlmelegedés ugyanis csökkenti a berendezések élettartamát, és rögtön vagy kicsit később visszafordíthatatlan károsodásokat szenvednek. A jól kivitelezett IT hűtés segítségével viszont elkerülhető, hogy a szerverek túlhevüljenek és idő előtt tönkre menjenek. Tipp: a Reynolds Kft. IT infrastruktúrák és IT- illetve ipari hűtési berendezések szállításától a tervezésen át a kulcsrakész telepítésig komplett szolgáltatási palettával áll ügyfelei részére.

A professzionális szerverhűtés tekintetében beszélhetünk léghűtéses, valamint vízhűtéses rendszerről. Előbbi esetében gyakorlatilag a hideg és meleg levegő fizikai elválasztásáról van szó – a lényege, hogy a berendezések által beszívott levegő és a belőlük kiáramló forró levegő közé fizikai akadályt helyezünk, így a kettő nem keveredik. 

A vízhűtéses rendszerek esetében merítéses hűtést vagy vízhűtéses rack-szekrényeket alkalmaznak, ami hazánkban még nem igazán terjedt el. Az optimális hőmérsékletet a hűtőfolyadék folyamatos keringtetésével érik el, amely áthalad a forró komponenseken. Az adatközpontok exponenciálisan növekvő hűtési igényeinek biztosítására ez utóbbi megoldás egy remek alternatívát jelenthet a jövőre nézve.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5