Skip to main content
Rondo Hullámkartongyártó Kft.

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az első Valentin-napi üdvözlőlapot feltehetően Nagy-Britanniában 1415-ben Károly, Orleans hercege küldte feleségének, az első kereskedelmi forgalomba hozott Valentin-napi üdvözlőlapot pedig 1849-ben Massachusettsben készítette Esther Howland. 

Mára Valentin-kártyák milliói cserélnek gazdát világszerte a szerelmesek napján, ám szerencsére egyre többen vannak, akik azt szeretnék, ha nemcsak szerelmük, de a tiszta levegő is tartós maradna. A Valentin-napi lapokat, illetve az apró ajándéktárgyak csomagolását fontos lenne újrahasznosítani – emlékeztet rá a Rondo Hullámkartongyártó Kft. Adunk egy kis segítséget abban, hogy ezt hogyan tegyük.

Hová kerüljön az üdvözlőlap, ha lejárt az ideje?

A kedves szavak velünk maradnak, az üdvözlőkártyák azonban nem maradhatnak örökké a hűtőszekrényen. De mi legyen a sorsuk?

A jó hír, hogy a papírból készült üdvözlőlapok és borítékok általában újrahasznosíthatók, ezekről a bélyeget sem kell eltávolítani, mielőtt a megfelelő kukába kerülnek. A csillámmal, matricákkal, 3D műanyag mackókkal és szívecskékkel dekorált vagy fotópapírból készült kártyákat azonban nem lehet újrahasznosítani, ezért ezeket ne dobd a papírkukába.

Mi a helyzet a dobozokkal és csomagolásokkal?

Akár csokoládé, ékszer vagy más kedves tárgy volt benne, az ajándéktárgyak csomagolása általában a randi végéig sem húzza ki – éppen ezért érdemes figyelni rá, hogy a megfelelő helyre kerüljenek.

A kartondobozok mehetnek az újrahasznosító kukába, éppúgy, mint azok az édességes dobozok, amelyek csak papírból készültek, és nem tartalmaznak más anyagokat.

A fóliadíszítéssel vagy fóliaréteggel ellátott dobozok újrahasznosítása kihívást jelenthet, érdemes tájékozódni a helyi szabályozásról, mielőtt ezeket a kukába dobod – de ha sikerül maradéktalanul eltávolítani a műanyag részeket, akkor a legjobb, ha szétszeded a dobozt, és a megfelelő kukába kerülnek a különböző részek. Így érdemes eljárni a nem kizárólag papírból készült ékszerdobozokkal is.

Az összes papír ajándéktasakot a szelektív kukába lehet dobni, de ha a papír ajándéktáskán kötélfogantyú, csillámok vagy gyöngyök vannak, ezeket a dolgokat először távolítsd el. A nem papírból készült ajándéktáskák újrahasznosítása már nehezebb kérdés, itt is érdemes a helyi rendeletről tájékozódni, de az sem rossz megoldás, ha a szütyőt eltesszük, és egy másik alkalommal tovább ajándékozzuk, így használatban marad.

A csomagolópapír általában jól újrahasznosítható, amennyiben csak papírból készült. Hogy így van-e, azt a legkönnyebben úgy ellenőrizheted, hogy gombócba gyűröd, és megnézed, hogy úgy marad-e. Ha igen, mehet is a papír kukába.

Újrahasznosíthatóak-e a szerelmes alkotások?

Akár a szerelmed, akár egy kedves kollégád vagy éppen egy jó barátod fordította kreatív energiákká az érzelmeit, a Valentin-napi üdvözlőkártya vagy kis műalkotás újrahasznosítása külön odafigyelést igényel, ha apró kiegészítők is díszítik. A zsírkrétával, filccel vagy ceruzával készült alkotásokat nyugodtan dobd a szelektív kukába.

Ha a műalkotáson makaróni, csipke, sok matrica, csillámpor vagy műanyag dísz van, akkor sajnos nem kerülhet a szelektívbe.

Készíts magad zöld üdvözlőlapot!

Ha nemcsak szerelmed, de a bolygó iránti elkötelezettséged is bizonyítanád, készíts saját magad üdvözlőkártyát, és ügyelj rá, hogy újrahasznosítható anyagokból legyen! Egy egyedi kártya egyébként is több teret ad annak, hogy érzéseid egyediségét kifejezd, még csillámpor és műanyag mütyürök használata nélkül is.

"A hullámkarton 100%-ban újrahasznosítható, ráadásul sokoldalúan felhasználható anyag, így például üdvözlőlapok készítésére, sőt azok dekorálására is ideális lehet, így környezetbarát alternatívát kínál. Számos formában, színben, megjelenésben kapható, így aki egyedi ajándéktárgyat vagy üdvözlőkártyát készítene, és azt is fontos szempontnak tartja, hogy ehhez a körforgásos gazdaságba illeszthető anyagokat használjon, annak a hullámkarton mindenképpen jó választás lehet” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

És ha nem is vagy a kreativitás és kézügyesség mestere, egy magad készítette, egyszerű lap néhány kedves sorral, vagy egy online összerakott és elküldött lap akár a kedvenc mémetekkel akkor is szívhez szóló ajándék lesz. Hiszen azt mutatja, hogy tettél energiát abba, hogy a másiknak örömet szerezz – és hát nem erről szól a szerelem?

A Rondo Hullámkartongyártó Kft.-ról

Az osztrák Ganahl-család tulajdonában álló Rondo csoport története egészen 1797-ig nyúlik vissza, első papírgyárát pedig 1911-ben alapította meg Vorarlbergben. A csoport magyarországi leányvállalatát 1994-ben hozta létre Rondo Hullámkartongyártó Kft. néven, melyhez egy 50 ezer négyzetméteres telket vásárolt meg Budapest 23. kerületében, Soroksáron. A cég mára egy közel 210 főt foglalkoztató, évi mintegy 27,6 milliárd forint forgalmat lebonyolító vállalattá nőtte ki magát. A társaság több száz magyarországi gyártó és kereskedő céget szolgál ki környezetbarát, száz százalékban újrahasznosítható csomagolóanyaggal. Emellett termékei közel egyharmadát külföldön értékesíti, jelentős többletet adva a magyar gazdaság exportteljesítményéhez.

Sajtókapcsolat:

Tóth Annamária
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
06 30 413 5508

Sajtóközleméy - A nyitókép csak illusztráció, forrás: bdcbethebest képe a Pixabay -en.

TOP 5