Skip to main content
Elektrobiker elektromos robogó

Manapság egy applikáció megnyitásával több tucat étterem kínálatából tudunk választani, és hála a futároknak, a rendelést követően rövid időn belül már kézhez is kapjuk a rendelésünket. 

Bence 4 éve kezdett futárkodni Szolnokon. Most vele beszélgettünk, hogy miképpen tud évente több mint 750.000 forintot spórolni ugyanannyi munkával.

Térjünk egyből a lényegre: mennyi pénzt lehet keresni futárkodással?

Ez változó, de alapvetően két tényezőtől függ a futár jövedelme:

1. Egységnyi idő alatt mennyi címet tud teljesíteni, és 

2. a munkához használt járműnek milyen költségei vannak

Ezt ki tudnád fejteni kicsit bővebben?

A futárok általában 3 járműtípus közül választják ki, hogy mivel végzik a munkát: autó, kerékpár, motor. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, ugyanakkor abban egyetértés van a futárközösségen belül, hogy összevetve a pro és kontra érveket, a motorkerékpár a leghatékonyabb módja a kiszállításnak. 

Gondolom, akkor te is motorral futárkodsz?

Igen, de nem akármilyen motorral, hanem elektromos robogóval. Ugyanis mióta futárkodom, vezetem, hogy milyen költségei vannak a futárkodáshoz használt járműnek és az látszik, hogy amíg egy hagyományos belsőégésű motor 100 kilométerre vetített költsége manapság 3.500 és 4.000 forint között alakul, addig egy elektromos motorkerékpár esetében ez maximum 350 forint.

Ez mit jelent a gyakorlatban?  

Az én elektromos robogómban közel 46.000 kilométer van, amit két év alatt tettem bele (tehát évi 23.000 km). Egyszerű matekkal kiszámítható, hogy ezen a távon éves szinten kb. 750.000 forintot spórolok csak azzal, hogy elektromosra váltottam.

Mennyire időtálló egy elektromos motorkerékpár, mire kell figyelni, ha valaki elektromos motorra vált?

Mivel a technológia még nem túl régi, ezért én is szkeptikus voltam az elején, ugyanakkor szerencsére megtaláltam az ElektroBiker csapatát, akik igazi szakértői a témának és kizárólag csúcsminőségű gépeket árulnak. 

Alapos utánajárás után úgy gondolom, sikerült megtalálnom a legjobb futár robogót a piacon. 

Az elektromos járművek esetében hatványozottan igaz, hogy csakis a minőséget szabad megvenni és olyan forgalmazótól, aki érti, hogy mit csinál. Az egyszerű működés miatt kevesebb a motorban lévő alkatrész, viszont azok minősége meghatározza az élettartamot. Gondolok itt többek között a hajtásra és az akkumulátorra.

Jó példa erre az én motorom, aminek akkumulátor kapacitása még mindig 98% felett van 807 töltési ciklus után. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel még sok sok éven  (és több tízezer kilométeren) keresztül tudok vele dolgozni, mielőtt újabb elektromos motort vásárolnék. 

akkumulátor kapacitás  

Sokat számít a minőségi akkumulátor - 807 töltés után még mindig 98% a kapacitás

Milyen fenntartási költségei vannak egy elektromos motornak?

Az eddigi tapasztalatok alapján csupán a kopó alkatrészekre kellett költeni. Viszont mivel az ElektroBiker közvetlenül a gyártóktól szerzi be a motorokat, ezért mindig volt náluk gyári alkatrész. Tipikusan ilyen kopó alkatrész a fékbetét, amit 10.000 kilométerenként cserélek, illetve a féktárcsa, ami nálam 40.000 kilométert bír. Ezen kívül még a gumit cseréltem le az első év után. Hozzá kell tennem, hogy a gyári is tökéletesen megfelelt még a téli hidegben is.  

Mennyi kompromisszummal jár elektromos motorral futárkodni?

Mindenképpen szükség van egyfajta szemléletváltásra, ugyanakkor ez nagyon gyorsan megtörténik, de elkerülve a mellébeszélést, én nagyon élvezem és örülök, hogy két éve letettem a voksomat az ElektroBiker és az elektromos motorozás mellett.

Összességében az e-motor működése sokkal megbízhatóbb és kényelmesebb mint a benzinesé.

Követed az elektromos motorok piacát, nézegeted az újabb gépeket?

Abszolút! Követem a technológia fejlődését, sőt az elmúlt hetekben volt szerencsém tartósan kipróbálni a motorom legújabb generációját az LVNENG LX08-t. Nagyon jó gép, és örömmel látom, hogy a gyártónak sikerült egy jó termékből még jobbat készítenie. Ami nekem a legjobban tetszett, az a feszesebb futómű, a dinamikusabb gyorsulás és a nagyobb végsebesség.

Mit javasolsz annak aki most áll elektormos vásárlás előtt?

Mivel ezek a járművek nem olcsók, ezért én arra figyelnék, hogy minőségi járművet vásároljak megbízható kereskedőtől. Illetve ajánlott vásárlás előtt kipróbálni a kiszemelt gépet, hogy biztosan tudja a gyártó által ígérteket. 

Ha jól választunk, akkor ezek a motorok hosszú időn keresztül megbízhatóan szolgálnak a mindennapokban. Ennek talán én vagyok a legjobb példája.

ElektroBiker tesztvezetés jelentkezés:

https://bit.ly/eb_tesztvezetes

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5