Skip to main content
szem szemápolás egészség

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Nem véletlenül szokták azt mondani, hogy a látásunk az egyik legnagyobb kincsünk: a szemeink segítségével fogadjuk be a világból érkező információk jelentős részét. 

A látásunk biztonságot ad, hiszen látjuk, ha például a zebránál felénk közelít egy autó, lehetővé teszi, hogy elolvassunk egy könyvet, lássuk a szeretteink arcát, és még folytathatnánk a sort. Nem szabad ugyanakkor, hogy készpénznek vegyük ezt az érzékszervünket, hiszen rengeteg külső hatás és mindennapi szokás hatással lehet az egészségére.

A következőkben megvizsgáljuk, hogy mi mindent tudunk tenni – vagy éppen elkerülni – azért, hogy minél tovább élhessünk a szemeink adta lehetőségekkel.

A leggyakoribb látásproblémák

Jellemzően előforduló, szemet érintő kondíció a dioptria-eltérés, ami megnyilvánulhat rövidlátásban vagy távollátásban is, egyes esetekben pedig szemtengelyferdülést eredményez. Ezeket alapvetően okozhatja valamilyen örökletes vagy szerzett betegség, de az is, ha nem trenírozzuk megfelelően a szemmozgató izmainkat. (Ez egyébként a testünk leginkább aktív és leggyorsabban mozgó izomcsoportja – már csak ezért is megérdemli a törődést.) Problémákat okozhatnak még egyes gyulladások, vírusok, szemmozgás-zavarok, egyes szemhéjbetegségek, valamint a szemszárazság is.

De a kor előrehaladtával is egyre több problémát tapasztalhatunk. Ekkor a szemünk például már nehezebben alkalmazkodik közelre, de maga a szemlencse elöregedése is olyan kondíciókhoz vezethet, mint például a szürke hályog. Sokan tartanak a látásközpont öregedésétől, de kifejezetten az érettebb korosztályoknál jellemző a makula-degeneráció is, ami visszafordíthatatlan látásromlást eredményezhet.

6 tipp a látásunk egészségéért

Láthatjuk tehát, hogy míg egyes természetes degeneratív folyamatok ellen nem sokat tehetünk, addig bőven akadnak lehetőségek arra is, hogy itt-ott támogassuk a látószervünket. A következőkben hat konkrét ötletet hozunk erre!

Helyes étrend

A testünk minden szerve szempontjából fontos, hogy egészségesen étkezzünk. Míg például a fehérjék az izmok építésében játszanak szerepet, addig egyes vitaminok és ásványi anyagok a szemünk egészségének megőrzését segítik elő. A szemek számára létfontosságúak az olyan tápanyagok, mint az omega-3 zsírsavak, a lutein, a cink, valamint a C- és E-vitaminok. Ez utóbbi például az időskori makula-degeneráció ellen is képes fellépni.

Ezeket olyan alapanyagokkal juttathatjuk a szervezetünkbe, mint a zöld levelesek, amelyeknek a vastartalma is magas, az olajos halak – például lazac vagy tonhal –, a tojás, a dió, a bab és a többi hüvelyes. Mint ismert, a citrusfélék kifejezetten magas arányban tartalmaznak C-vitamint, így ezeket is érdemes rendszeresen fogyasztani. Az E-vitamin pótlásáról pedig olajos magvakkal gondoskodhatunk, így például mandulával, napraforgómaggal, az ezekből készült pasztákkal és olajokkal.

Vitaminpótlás másképp

Tudjuk, nem egyszerű odafigyelni arra, hogy az összes vitamint, ásványi anyagot és egyéb tápanyagot megkapja a szervezetünk. Különösen igaz ez a mai rohanó világban, amikor könnyen ráfeledkezünk az egészséges táplálkozásra – maguk az alapanyagok pedig egyre kisebb arányban rendelkeznek természetes vitamintartalommal. Éppen ezért célszerű a legalapvetőbb, szemet (is) támogató tápanyagokat különböző étrend-kiegészítők formájában bevinni. A C-vitamin, valamint az E-vitamin szinte már alapvetőnek számít a legtöbb háztartásban, de szedhetünk luteint, cinket és akár omega-3 zsírsavat is!

Mechanikus védelem

A szemünk folytonos használatban van, éppen ezért elkél számára egy kis védelem a külső hatásokkal szemben. Itt gondolunk egyrészt a káros UV-sugarak ellen védő napszemüvegekre, de egyre népszerűbbek a számítógépezéshez viselt kék fényt szűrő szemüvegek is. Nem utolsó sorban pedig akkor is gondoljuk látásunk védelmére, amikor például sportolunk vagy barkácsolunk, hogy elkerüljük a balesetekből származó látásromlást!

Tudatos számítógéphasználat

Attól, hogy monitorszemüveget használunk, még nem tettünk meg mindent azért, hogy abban a napi 4-6-8 órában, amikor a monitort bámuljuk, a szemünk biztonságban legyen. Az is lényeges, hogy néha tudatosan elpillantsunk a képernyőről – ezt minimum 20 percenként tegyünk meg! Ilyenkor végezhetünk egyszerűbb gyakorlatokat is, például fókuszálhatunk a szoba vagy iroda távoli pontjára, ezzel felfrissítve a szemmozgató izmokat.

Figyeljünk arra is, hogy a laptop vagy monitor egészséges helyen, szemmagasságban helyezkedjen el! Időnként – különösen, ha szemszárazságot tapasztalunk –, emlékeztessük magunkat a pislogásra! Meglepődnénk, mennyire könnyű erről megfeledkezni. Ehhez persze a szemcseppek is segítséget jelentenek.

Párásítás

És ha már szemcseppek: ha nem annyira szeretünk ilyesmit használni, akkor figyeljünk oda a helyiség páratartalmára, hiszen a száraz levegő csak tovább szárítja a szemet is. Tekerjük egy kicsit lejjebb a fűtést, de alkalmazhatunk párásító gépet is, az érzékeny látószerveink hálásak lesznek érte!

Ne hanyagoljuk az orvost!

A legtöbben rendszeresen – legalább évente – járnak fogorvoshoz, laborra, nyőgyógyászhoz, illetve urológushoz, azonban a szemészetet sokan hanyagolják. Pedig egy szemész szakorvosi felmérés már csak azért is fontos, mert egy egyszerű rutinvizsgálat során a szakember olyan betegségek előjeleit is kiszűrheti, mint például a glaukóma, aminek egyébként a korai szakaszban nincsenek tünetei. Ha tehát szeretnénk még sok éven át egészséges szemeken át tekinteni a világra, nem érdemes ezen spórolni – akár idővel, akár pénzzel.

A kép csak illusztráció, forrás: Photo by Laurent Jollet on Unsplash 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5