Skip to main content
greenbrother.hu energiahatékonyság

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

A klímaváltozás egyre fenyegetőbb környezeti hatásai miatt az utóbbi években prioritássá vált a fenntartható fejlődés elősegítése, ebben a folyamatban pedig a vállalkozásoknak is mind nagyobb részt kell vállalniuk. 

A zöld átállás egyik legfontosabb eszköze az energiahatékonyság javítása, amely nemcsak a fenntartható energiaellátás biztosítását és a károsanyag-kibocsátás csökkentését segítheti, de fontos szerepe lehet a gazdasági kibocsátás és a vállalkozások produktivitásának növelésében is. Az energiahatékonysági célok teljesítéséhez pedig a folyamatos technológiai innováción keresztül vezet az út.

Mi pontosan az energiahatékonyság?

Az energiahatékonyság az energiafelhasználás optimalizálását jelenti, amely során a lehető legtöbb hasznos energiát nyerjük ki az adott energiaforrásból. Az energiahatékonyság javításával jelentős energiamegtakarítást érhetünk el, továbbá csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást, ezáltal pedig jelentősen mérsékelhetjük a klímaváltozás káros hatásait.

A vállalkozások szintjén az energiahatékonyság ezen felül számos járulékos előnnyel jár: csökkenti az energiafelhasználási költségeket, javítja a termelékenységet, enyhíti az energiafüggőséget, valamint erősíti a vállalkozás versenyképességét is. Az energiahatékonysági beruházások hosszú távú megtérülést biztosítanak a cégek számára, globális szinten pedig hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez, illetve az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság létrehozásához.

Innovációk az energiahatékonyság növelése érdekében

Annak érdekében, hogy a fenntarthatósági célkitűzések megvalósíthatóak legyenek, világszerte számos nemzeti és nemzetközi kötelezettségi program van érvényben, amelyek a vállalkozások számára is fontos fenntarthatósági előírásokat tartalmaznak. Az Európai Unió 2018-ban az addig érvényben lévő szabályozáson szigorítva 32,5%-os energiafelhasználás-csökkentést írt elő a tagállamai számára a 2030-as céldátumig. Ez Magyarország esetében például azt jelenti, hogy 2030-ig átlagosan évi 7 PJ új energiamegtakarítást kell elérni, amiből a jogszabályok szerint számos szektorban a vállalkozásoknak is ki kell venniük a részüket.

Mivel a hagyományos gazdasági modellek nem bizonyulnak elégségesnek a fenntartható fejlődés ütemének biztosításához, a kitűzött klímacélok csak az energiahatékonyság javítására irányuló, folyamatos technológiai innováció mellett érhetőek el. Ebben a folyamatban játszanak kiemelt szerepet azok az innovatív startupok, amelyek kifejezetten az energiafelhasználás optimalizálását elősegítő eszközök, szolgáltatások fejlesztésén dolgoznak, ezzel is hozzájárulva a vállalkozások energiahatékonysági törekvéseihez.

Nézzük, mik a legfőbb trendek és innovációs megoldások, amelyek a legkorszerűbb technológiai vívmányok révén ma már a legtöbb vállalkozás számára megvalósíthatóak!

Megújuló energiaforrások használata

A megújuló energiaforrások, mint például a napenergia, a szélenergia vagy a geotermikus energia, segítségével a vállalkozások csökkenthetik a fosszilis energiahordozók használatát, és fenntarthatóbbá tehetik a működésüket. A megújuló energiaforrások mind a telephelyek és egyéb céges épületek energetikai optimalizálásában, mind a logisztikai, szállítási folyamatokban nagy hatásfokkal alkalmazhatóak.

Épületautomatizálás

Az épületirányítási rendszerek (BMS) segítségével a vállalkozások optimalizálhatják az épületeik energiafelhasználását, valamint az épületben lévő kényelmi funkciók vezérlését és felügyeletét is biztosíthatják. Az intelligens szenzorok és a vezérlők hatékonyabbá tehetik a fűtési, szellőztetési és klímaberendezések működését.

Az okos épületautomatizálási rendszerek mellett az energiatakarékos berendezések, a megújuló energiaforrások és a hatékony hőszigetelés mind olyan technológiai megoldások, amelyek segíthetnek a vállalkozásoknak csökkenteni az energiafelhasználásukat és a károsanyag-kibocsátásukat.

Energiafelhasználás-monitorozás

Az energiafelhasználás monitorozására ma már számos intelligens rendszer elérhető, amelyek lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy nyomon kövessék az energiafogyasztásukat, és azonnal észlelhessék a problémákat. Az ilyen rendszerek használatával az üzemeltetők azonnal értesülnek az energiafogyasztás mértékének növekedéséről, és meg tudják határozni a lehetséges energiamegtakarítási opciókat.

Körforgásos gazdasági modellek

A meglévő anyagok és termékek megosztásán és újrafelhasználásán alapuló körforgásos gazdasági modellek kulcsfontosságúak az energetikai átállásban. A vállalkozások a terméktervezés, az anyaghasználat, az energiatakarékosság, valamint a hulladékkezelés területén is adoptálhatják a körforgásos gazdasági modellekben rejlő lehetőségeket. Ezzel nemcsak az ökológiai lábnyomukat csökkenthetik, de segíthet megtalálni azt az üzleti modellt, amely hosszú távon biztosítja a jövedelmezőséget és a fenntarthatóságot.

Közös erőfeszítések a fenntartható fejlődés érdekében

Összességében tehát a fenntartható fejlődés felgyorsítása érdekében elengedhetetlen az energiafüggőség csökkentése és az energiaforrások hatékonyabb kiaknázása a gazdaságban. Ehhez pedig a vállalkozásoknak és a gazdaság szereplőinek egyaránt arra kell törekedniük, hogy visszavágják az energiafogyasztás mértékét, amivel a környezetterhelés mellett az energetikai költségeket is csökkenthetik, továbbá a versenyképességet is javíthatják.

A startupok számos innovatív megoldással járulhatnak hozzá ezekhez a folyamatokhoz, ezért különös hangsúlyt kell fektetni a cégek, illetve az egyes szegmensek közötti együttműködésre is, aminek eredményeképpen egyszerre teljesíthetőek a hosszú távon is fenntartható gazdasági és környezeti célok.

A kép csak illusztráció, forrás: Photo by Eric Prouzet on Unsplash 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5