Skip to main content
mesterséges intelligencia chatgpt szakma fejlődés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ami néhány éve még teljesen elképzelhetetlen volt, az mára valóssággá vált: a mesterséges intelligenciák szöveget írnak, képeket festenek, megoldják a matek érettségit és segítenek a kódolásban. A fejlődés pedig nem áll meg, ezért érdemes már most átgondolni, hogyan hat az MI az egyes szakmákra. 

Mire is jó az AI?

A mesterséges intelligencia kutatása több évtizedre nyúlik vissza. Eleinte főleg algoritmusok megfejtésére vagy éppen katonai célokra használták, az új évezredben pedig a játékipar támaszkodott erősen a gépi értelemre. Az igazi MI-forradalom azonban az utóbbi években köszöntött be, és ma már az élet és az ipar számos területén bizonyulnak nélkülözhetetlennek az AI-eszközök.

Az okos autók például elképzelhetetlenek lennének tanuló számítógépek nélkül, de ezek az orvoslásban – főleg az agykutatásban – is óriási segítséget jelentenek. Nem kell persze ilyen nagy dolgokban gondolkodni: amikor egy online fordítóprogramot használunk, jó eséllyel valamilyen MI áll a háttérben. Számos webshop pedig olyan chatrobotokat használ, amik képesek valós beszélgetést folytatni az ügyfelekkel.

Mit tehet a szakmák fejlődéséért?

Kezdjünk egy olyan példával, ami máris megvalósult! A világ egyik legnagyobb csomagküldő vállalata ugyanis néhány éve teljes mértékben az AI-ra támaszkodva gondolta újra a működését és a folyamatait. Egész pontosan arról van szó, hogy a mesterséges intelligenciával optimalizálták az útvonalakat, amivel több millió dollárt tudtak megspórolni az üzemanyagköltségeken, és persze a szén-dioxid kibocsátás is jelentősen csökkent. Az okos gép képes figyelembe venni a forgalmat, az időjárást, a csomagmennyiséget és még ezernyi másik tényezőt.

Az AI-k kifejezetten jól teljesítenek azokon a területeken, ahol nagy mennyiségű információt kell rendkívül rövid idő alatt feldolgozni. Tipikusan ilyen az autóvezetés, ezért a mesterséges intelligencia döntő változásokat hozhat majd a gépjárműiparban – sőt, akár önálló iparágak születését is eredményezheti. Az önvezető autók hamarosan teljesen mindennaposak lesznek, ahogy ezek kölcsönzése is. Olyan cégek bukkanhatnak fel, melyek kifejezetten erre specializálódtak. Arról nem is beszélve, hogy az önjáró autók fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez rengeteg szoftvermérnökre és adatelemzőre lesz szükség.

Ha jobban belegondolunk, már most is napi szinten használjuk a mesterséges intelligenciát. Az olyan népszerű virtuális asszisztensek, mint a Siri vagy az Alexa erre a technológiára épülnek, néhány éven belül pedig ugrásszerűen megnő majd a teljesítményük. Képesek lesznek kialakítani egy cégvezető vagy felsővezető teljes napirendjét, beütemezik a meetingeket és megválaszolják az e-maileket. Mindez azt jelenti, hogy számos feladat nem igényel majd emberi beavatkozást – ami nem probléma, hiszen így mindenkinek több ideje jut a fontosabb dolgokkal, kreatív kérdésekkel foglalkozni.

Az AI-k az analitikán alapuló előrejelzésekben is rendkívül jók. Egy cég ezt például a toborzás során aknázhatja ki remekül. A jelentkezők adatainak elemzésével – például az iskolai végzettség, a munkatapasztalat és a készségek monitorozásával – az MI támogatást nyújt a HR-eseknek, hogy a lehető legjobb jelöltet vehessék fel az adott pozícióra. Ez nemcsak eredményesebbé, hanem átláthatóbbá és igazságosabbá is teszi a kiválasztást. Az MI érték- és előítéletmentes döntést hoz, amivel visszaszorítható a diszkrimináció a toborzás során.

Végül említsük meg az úgynevezett kollaboratív robotokat, vagy röviden cobotokat. Ezek olyan gépek, melyek az MI-re támaszkodva képesek egy munkaterületen dolgozni az emberekkel mindenféle védőberendezés nélkül. Az autóipar már ma is használ ilyen robotokat, a jövőben pedig más területeken, sőt a háztartásokban is megjelenhetnek. Egy az egyben képesek átvenni az emberektől a veszélyes vagy fizikailag megterhelő feladatokat, így például az idősgondozásban vagy a vegyiparbanis segítséget jelentenek majd.

Használjuk ki a lehetőséget!

Csak a sci-fi filmekben fordulhat elő, hogy a mesterséges intelligencia az emberek ellen forduljon. A valóság az, hogy megkönnyíti a munkánkat, tehermentesít minket és új munkahelyeket, iparágakat hoz létre. Sokak szerint az MI a következő arany vagy olaj, nem érdemes tehát lemaradni a témában. Akkor sem kell nekikeserednünk, ha esetleg teljesen laikusak vagyunk a témában.

Kezdjük az alapoknál, és végezzünk el egy rendszergazda képzést, majd folytassuk a programozással és adatelemzéssel! Apránként felcsipegetve a tudást eljuthatunk oda, hogy értjük az AI-k alapvető működését, és átlátjuk, milyen előnyünk származna a használatból a cégünk vagy a magánéletünk szempontjából.

Kezdjük el az ismerkedést az AI-val még ma!

Ki adhatna relevánsabb választ a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekre, mint egy „hús-vér” MI? Bátran használjuk tehát az olyan ingyenes, AI-re épülő csevegőprogramokat, mint a ChatGPT vagy a Bing kereső legújabb verziója. Ehhez még rendszergazda képzésre vagy programozási ismeretekre sincs szükségünk: csak kérdezzük meg hétköznapi nyelven, a saját szavainkkal, amire kíváncsiak vagyunk!

A nyitókép csak illusztráció, forrás:  Gerd Altmann képe a Pixabay -en. 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5