Skip to main content
ovikezdés Meska

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Lassan véget ér a nyár, s eljön az ovikezdés ideje. Néhány szülő már rutinosan vág bele ebbe az időszakba, de vannak, akiknek még mindig szükségük van arra a bizonyos aranyat érő listára. Hogy miket vegyünk fel rá mindenképp, abban Nyitrai Katalin, a Mátranováki Fülesmackó Óvoda vezetője segít most a Meska.hu-val karöltve. 

A gyerekek (és szüleik) már augusztusban, az óvodakezdés előtt megkapják az óvodás jeleiket, melyek 3-4 éven át végigkísérik őket, s amelyeket a szülő fel kell tüntessen az ovis felszerelésen. De mit tehet az a szülő, akinek nem túl jó a kézügyessége, vagy egyáltalán nem tud varrni, szépen rajzolni?

Azoknak a szülőknek, akiknek nincs meg a kellő kézügyességük az ovis jelek és a gyermek keresztnevének felvarrásához, azt szoktam javasolni, hogy ne essenek kétségbe, hanem nézzenek körül a Meskán. Ez a kézműves-design piactér rendkívül erős az egyedi, kézzel készített névre szóló termékekben. Lányos és fiús designt, felvasalható vagy épp pecsételhető ovis jeleket, hímzett ovis zsákokat egyaránt kínálnak az itt áruló kézműves alkotók, a termékeket ráadásul többféle méretben és kivitelben lehet kérni.  Visszajelzésekből tudom, hogy a Meska már rengeteg szülőnek könnyítette meg az óvodakezdést. Fontos, hogy tényleg ne felejtsük el a gyermek ovis felszerelését ellátni ovis jelekkel, monogrammal vagy keresztnévvel, mert így kisebb az esély, hogy egy másik gyermek tornazsákját, cipőjét, zokniját viszi haza.

Amikor azt mondja, egyedi kézműves ovis felszerelés, akkor mire gondol pontosan?

Az ovis lét alapfelszerelésére: ovis zsákra, hátizsákra, tornazsákra, ovis lepedőre, ágyneműre, ágyneműhuzatra, takaróra, pizsamára és váltócipőre. És persze a tisztasági csomagra.

Az esetleges balesetek vagy szennyeződések miatt 2-3 garnitúra póló, nadrág, alsónemű és zokni kerüljön az ovis zsákba, melyek legyenek kényelmesek, hogy a gyerekek könnyedén mozoghassanak bennük. A tornafelszerelést – rövidnadrágot és pólót – kényelmesen tárolhatjuk a tornazsákban. Ha a gyerek kedvenc mesehőseivel ellátott felszerelést választunk, ezzel segítjük a beilleszkedést az ovis létbe.

A kisgyerekek nagy része az ebéd utáni alvás idejére is az oviban marad. Ha már az első ott-alvás előtt kipróbálhatják otthon az ovis szettet, a kis párnájukat, ágyneműjüket, akkor az biztonságérzetet adhat nekik a későbbiekre. Fel szoktam hívni a szülők figyelmét, hogy csakis jó minőségű ágyneműt, lepedőt, takarót, plédet érdemes beszerezni, hiszen a műszálas anyagokba könnyen beleizzadhat a kicsi, ami egyáltalán nem segíti a pihentető alvást.

Benti cipőnek mindenképpen olyat ajánlok, amiben szellőzik a láb, de azért jól tartja a kis bokát.

aaug meska kep01 

Mi kerüljön a tisztasági csomagba?

A tisztasági csomag pontos tartalma intézményenként változhat, de amit szinte minden óvoda kér, az a kisméretű törölköző, fésű, fogkefe, fogkrém, lányoknál hajcsat és hajgumi, de van, ahol wc papírt, zsebkendőt és szappant, (újra)szalvétát, uzsonnás zsákot, egészségre nem veszélyes anyagból készült ovis kulacsot, gyermekvállfát is tartalmaznia kell. A Meska kínálatában számos mesemintás, motívumos vagy egyszínű termékre bukkanhatnak a szülők, amelyekkel könnyedén összeállíthatják a gyermeküknek szükséges tisztasági csomagot.

Sok szülő félelme, hogy hogyan fog beszokni a kicsi, ha még túl anyás/apás, félénk és visszahúzódó. Van erre valami praktika?

Az óvoda egy új világot nyit meg a gyermekek számára, hiszen sok barátot szerezhetnek, új játékokkal ismerkedhetnek meg, önállóbbak lehetnek. Bármennyire is egyszerűen hangzik mindez, a beszoktatás érzelmileg egy nehéz időszak a család, de legfőképp a gyermek és az anya életében. Az én kislányom az elején jól viselte, sohasem sírt, aztán nagyjából két hét után csapódott le nála, hogy akkor ez most már mindig így lesz, ő oviba fog menni. Ekkor keletkezett benne egyfajta dac, amit úgy próbáltam feloldani, hogy az ovis csomagba egy-két (alvós) játékot is csomagoltam, pontosabban közösen tettük be. Ettől láthatóan csökkent a szorongása.

Az ovikezdés első heteiben különösen sokat segít a gyereknek, ha egy számára kedves állat vagy mesehős mosolyog vissza rájuk, segítheti a nyugodt délutáni szunyókálást, és növelheti a komfort- és biztonságérzetüket. E ponton megint csak vissza kell kanyarodnom a Meskához, mert kínálatában számos szívderítő figurát találhatunk a horgolt unikornistól és Harry Pottertől kezdve a cuki sünin át az élethű fésülhető-öltöztethető waldorf babákig és az állatfejes ovis párnákig. Érdemes egy kis időt eltölteni FunimalArt boltjában is, ahol megdöbbentően realisztikus cicákra és egyéb állatokra lelhetünk.

aaug meska kep02 

Vonjuk be a gyereket is az ovis holmik kiválogatásába.

Nyugodtan kérjük ki gyermekünk véleményét az eszközök kiválasztásakor, mert így fontosnak érezheti magát, és lelkesedni kezdhet az új életformája iránt. Hadd érvényesítse adott kereteken belül ő is az elképzeléseit, még ha szerintünk nem is az a darab a legvagányabb, a legcsajosabb termék, amit kinézett. Az ovis felszerelés közös összeválogatása jó móka és egyben örömforrás!

A nyitókép csak illusztráció, forrás:  Photo by Alexander Dummer: pexels

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5