Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Jelenleg a Föld népessége meghaladja a 8 milliárdot. 

Az ENSZ legfrissebb, kétévente kiadott becslései szerint a bolygónk lakossága 2084-re éri el a csúcsot, amikor mintegy 10,3 milliárdan élnek majd a Földön, írja az MTI.

hirdetés

Az előrejelzés szerint a jelenlegi gyors növekedés – amely évente körülbelül 70 millió fővel gyarapítja a népességet – 2050-től kezd lassulni. Bár a 10 milliárdos határt már 2061-ben elérjük, a népességnövekedés 2084 után fokozatosan lelassul.

Az ENSZ becslései a jelenlegi születési és halálozási arányokon alapulnak, így a jövőbeli jelentések és globális események tükrében változhatnak. Az adatok szerint a legtöbb kontinens már most alig mutat növekedést. Európa lakossága például a jelenlegi 745 millióról 2100-ra csaknem 600 millióra csökkenhet.

Ázsia népessége, amely most 4,8 milliárd, még 30 évig kis mértékben emelkedik, míg Afrikában drámai növekedés várható. Az afrikai népesség a jelenlegi 2 milliárdról több mint 3 milliárdra nő 2100-ra, különösen a Szaharától délre eső régióban, ahol az egy nőre jutó születési arány 4,3 gyermek.

A Homo sapiens nagyjából 300 ezer évvel ezelőtt jelent meg, és az emberiség lélekszáma az 1800-as évek elején érte el az egymilliárdot. 1928-ban már kétmilliárdan voltunk, és alig egy évszázad kellett a mostani több mint nyolcmilliárdos számhoz. Az ugrás hétről nyolcmilliárdra pedig mindössze 11 évet vett igénybe.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egy kutató szerint elkerülhetetlen a széles körű társadalmi összeomlás

Forrás: MTI - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

TOP 5