Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Rensselaer Polytechnic Institute kutatói szerint az oxigénvesztés a vízi környezetekben, amelyet vízi deoxigenizációnak neveznek, súlyos fenyegetést jelent az élet minden szintjén. 

A Nature Ecology and Evolution folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók, köztük Kevin Rose professzor, bemutatják, hogy a deoxigenizáció nemcsak válaszol a bolygóhatár-folyamatokra, mint a klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenése, hanem szabályozza is azokat, írja a ScienceDaily.

hirdetés

A bolygóhatárok és a vízi deoxigenizáció

A bolygóhatárok olyan globális folyamatokat jelölnek, amelyek meghatározzák a Föld élhetőségét és stabilitását. A deoxigenizáció ezen folyamatok szerves része, mivel az oxigén szintjének csökkenése negatívan befolyásolja az ökoszisztémákat és így a társadalmat. Az oxigénvesztés okai közé tartozik a vízben oldott oxigén csökkenése a hőmérséklet emelkedése miatt, valamint a megnövekedett oxigénfogyasztás a magasabb hőmérséklet és a tápanyagok fokozott beáramlása következtében.

A deoxigenizáció következményei

Az oxigénhiány fiziológiai hatásokat gyakorol az élőlényekre, és átalakíthatja az egész táplálékláncot. Az alacsony oxigénszint csökkentheti az érzékelési képességeket, a növekedést, a testméretet és a szaporodást, és tömeges pusztuláshoz vezethet. Az oxigénhiányos területek, amelyeket "halott zónáknak" is neveznek, veszélyeztetik az ökoszisztéma szolgáltatásokat, mint a halászat, az akvakultúra és a turizmus. Az oxigénhiányos környezetek hajlamosak káros algavirágzásokra és széles körű anoxiára, vagyis oxigénhiányra.

Felhívás a cselekvésre

Kevin Rose szerint közeledünk a vízi deoxigenizáció kritikus küszöbértékeihez, amelyek más bolygóhatárokat is befolyásolnak. A vízi oxigénszintek javítása érdekében meg kell oldani az alapvető okokat, mint a globális felmelegedés és a fejlett területekről származó lefolyás. A deoxigenizáció kezelésének elmulasztása nemcsak az ökoszisztémákat, hanem a globális gazdasági tevékenységet és a társadalmat is érinti.

Jövőbeli kutatások és szabályozások

Curt Breneman, a Rensselaer Tudományos Iskolájának dékánja szerint a deoxigenizációs trendek világos figyelmeztetést és cselekvésre szólítást jelentenek. Rose professzor munkája további kutatásokhoz és új szabályozási intézkedésekhez nyithat utat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Klímaváltozás: az ENSZ szerint „éghajlati pokol“ következhet a Földön

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: StockSnap képe a Pixabay -en.

TOP 5