Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A klímaváltozás kihívásai előtt állva, Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára, a Környezetvédelmi Világnapon szólalt fel szerdán, felszólítva a világot, hogy sürgősen lépjenek fel az “éghajlati pokol” elkerülése érdekében. 

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete, a WMOés a Copernicus (Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata) friss jelentései szerint a klímaváltozás hatásai egyre gyorsabban érzékelhetők, az elmúlt egy év minden hónapja új hőmérsékleti rekordokat állított fel, írja az ATV.

hirdetés

A Copernicus szerint a legutóbbi tizenkét hónap során a globális átlaghőmérséklet 1,63 Celsius-fokkal magasabb volt az iparosodás előtti időszakhoz képest. Ez azonban még nem jelenti az 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöb átlépését, amely hosszú távú átlaghőmérsékletekre vonatkozik. A tudományos közösség figyelmeztet, hogy ennek a küszöbértéknek az átlépése súlyos és visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

A WMO egy külön jelentésében rámutatott, hogy a következő öt év során 80%-os esély van arra, hogy legalább egy év átlaghőmérséklete meghaladja az 1,5 Celsius-fokos küszöböt, ami jelentős növekedés a tavalyi 66%-os valószínűséghez képest. Guterres szerint ez a statisztika aggasztóan ábrázolja, milyen gyorsan haladunk a helytelen irányba, és mennyire fontos lenne stabilizálni az éghajlat rendszerét, írja az MTI.

Az ENSZ főtitkára arra szólította fel a nemzeteket, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok termelését és felhasználását 30%-kal 2030-ig.

“El kell hagynunk az éghajlati pokolba vezető utat” - mondta, hozzátéve, hogy az 1,5 Celsius-fokos hőmérsékleti küszöb betartásáért folytatott harc a következő évtizedben dől el.

Ko Barrett, a WMO főtitkárhelyettese szerint a legújabb adatok alapján a világ messze elmarad a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos korlátozásának céljától. Sürgős intézkedésekre van szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, különben gazdasági és társadalmi következményekkel kell számolnunk, beleértve a szélsőséges időjárási viszonyokat és a környezeti valamint biológiai sokféleség károsodását.

Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója szerint az elmúlt évezredekben nem tapasztaltunk hasonló klímaváltozást, ami tovább erősíti a cselekvés szükségességét. Guterres élesen bírálta a fosszilis tüzelőanyag-ipart, amely rekordprofitokat ér el, miközben jelentős állami támogatásokat élvez. A főtitkár arra kérte az országokat, hogy kövessék a dohánytermékek reklámozását tiltó törvények példáját, és tiltsák be a fosszilis tüzelőanyagok reklámjait, valamint szólította fel a médiát és a technológiai vállalatokat, hogy ne fogadják el ezeket a hirdetéseket.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Klímaváltozás, Európa gyorsabban melegszik, mint más kontinens

Európa elszegényedhet a klímaváltozás következtében?

Európa nagy része lakhatatlanná válik a század végére?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Erik Tanghe képe a Pixabay -en.

TOP 5