Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Európa hőmérsékleti változásai az elmúlt években aggasztó mértéket öltöttek, a kontinens hőmérséklete ugyanis a globális átlaghoz képest majdnem kétszeres ütemben emelkedik, írja a Berek.

A jelenség mögött a Meteorológiai Világszervezet és az Európai Unió klímaváltozást monitorozó Copernicus szolgálata állapította meg, rámutatva a jelenség komoly egészségügyi és gazdasági következményeire.

hirdetés

Adatok

Az iparosodás előtti időszakhoz képest Európában a hőmérsékleti emelkedés 2,3 Celsius fokot tett ki, míg globálisan ez az érték 1,3 fokra rúg. A párizsi klímaegyezmény célkitűzése, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius fok alatt tartsuk, így a jelenlegi adatok aggodalomra adnak okot.

A WMO és a Copernicus szerint a tavalyi rendkívüli hőséget elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátása okozta, de az El Nino jelenség is közrejátszott. A jelentés szerint a világ nem végez elegendő erőfeszítést a felmelegedés hatásainak ellensúlyozására.

Az emberi egészségre gyakorolt hatás

A klímaváltozás európai hatásait elemző tanulmány különös figyelmet fordított a hőhullámok emberi egészségre gyakorolt hatásaira, megállapítva, hogy az extrém időjárási eseményekhez köthető halálozások száma növekedett: a viharok, áradások és erdőtüzek tavaly több mint 150 ember életét követelték.

A hőség különösen veszélyes a szabadban dolgozókra, az idősekre és a krónikus betegségekben szenvedőkre. A jelentés szerint a hőség okozta halálesetek száma az elmúlt két évtizedben 30%-kal emelkedett Európában.

Az időjárás szélsőségei hőhullámokat, erdőtüzeket, aszályokat és árvizeket hoztak magukkal. A gleccserek olvadása is folytatódik, az Alpokban például a jégállomány 10%-a tűnt el az elmúlt két évben.

Néhány terület azonban kivételt képez: Skandináviában és Izlandon például alacsonyabb volt a hőmérséklet az átlagosnál.

Gazdasági hatás

A klímaváltozás gazdasági hatásai is jelentősek: 2023-ban a becslések szerint a kapcsolódó veszteségek meghaladták a 13,4 milliárd eurót.

Celeste Saulo, a WMO főtitkára a klímaválságot a korunk legnagyobb kihívásának nevezte, és hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás elleni harc költségei bár magasak, a tétlenség ára még magasabb.

A tavalyi hőhullámok a tengerek vizét is jelentősen felmelegítették, az európai tengerek felszíni hőmérséklete rekordmagasságot ért el 2023-ban.

A csapadék mennyisége Európában 7%-kal haladta meg az átlagot. A kontinens folyóinak harmadán jelentős áradások voltak, és 16%-án súlyos árvizek.

A Loire, a Rajna és a Duna vízgyűjtőterületein az őszi viharos időszakban rekordközeli, illetve rekordmagas vízhozamokat regisztráltak.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Európa elszegényedhet a klímaváltozás következtében?

Európa nagy része lakhatatlanná válik a század végére?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

TOP 5