Skip to main content

Bemutatják Indonéziában, sőt az orangutánoknak is levetítik azt a háromdimenziós filmet, amely az országban élő elárvult orangutánkölykök megmentésén fáradozó Birute Mary Galdikas főemlőskutatóról szól.

A Born to be Wild 3D című negyvenperces IMAX-dokumentumfilm, amelynek narrátora az Oscar-díjas Morgan Freeman, az indonéz államfőre is nagy hatással volt. Susilo Bambang Yudhoyono elmondta: szíven ütötte a produkció, és reméli, a film arra ösztönzi majd az ország lakosságát, hogy még több erőfeszítést tegyenek a kihalás szélén álló vörösszőrű emberszabású majmok megmentéséért.

A filmet Borneó-szigetén mutatják be, ahol a felvételek zöme készült, és egy különleges vetítésre az esőerdőben is sor kerül, hogy megfigyeljék, felkelti-e az orangutánok figyelmét - mesélte Drew Fellman producer.

Az Egyesült Államokban nagy sikert aratott dokumentumfilm a földgolyó két oldalán élő két nő állatmentő munkáját mutatja be: Daphne M. Sheldrick Kenyában neveli az agyaruk miatt leölt elefántok borjait, a hetvenes évek óta Indonéziában élő kanadai Birute Mary Galdikas pedig elárvult orangutánkölykök számára létesített gondozóközpontot a Tanjung Puting Nemzeti Park mellett.

Az anyaállatok többsége akkor pusztul el, amikor élelem után kutatva összeszűkült élőhelyéről előmerészkedik az esőerdő helyét elfoglaló mezőgazdasági területekre. Sok orángutánt háziállatnak fognak be a falusiak, és az is előfordul, hogy a húsukért vadásznak rájuk.

Indonézia - ahol a Föld vadon élő orángutánjainak 90 százaléka található - az elmúlt fél évszázadban esőerdői felét vesztette el a fakitermelés miatt. Az országban 50-60 ezer orangután él az elszórt, fogyatkozó erdőségekben, kiszolgáltatva a helybeliekkel való állandó konfliktusnak.

(Forrás: MTI és Index)

TOP 5