Skip to main content

100 év után ismét megjelentek a farkasok Magyarországon. Igaz még nem beszélhetünk tartós letelepedésről, de a szakemberek abban bíznak, hogy hazánkban ismét sikerül meghonosítani az európai szürke farkast.

Az emberekben a generációk alatt mélyen rögzült a farkasról, mint kártékony, és veszélyes ragadozóról való gondolkodás. Egyrészt azokra az állatokra vadászik, amiket az emberek tartanak, másrészt, ha éhes a falka, akkor előfordulhat, hogy rátámad az emberre. Ezért kialakult a vadászatuk, és az üldözés is.

A fajra irányuló irtás hatására a 19. század végére Magyarország területéről a farkasok teljesen kipusztultak. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége dr. Szemethy László a Szent István Egyetem docense szerint a társadalom gondolkodását, szemléletét kell megváltoztatni, hiszen az erdők életében kiemelkedő szerepet tölt be a nagyragadozó. Jelenleg a farkasok északról, a Kárpátokból érkeznek, ezeket a folyosókat igyekeznek az  állatvédők úgy megőrizni, hogy biztosítsák az egyedek zavartalan átjárását.

Ha nem tudja megtekinteni ma este a filmet, vagy holnap az ismétlést, megnézheti azt a csatorna honlapján is.

TOP 5