Skip to main content

A spanyol meztelen csiga egy nagyon szívós és aljas kártevő, ami mindent megcsócsál a kertben, amihez csak hozzáfér. Eddig kevés védekezési módszer bizonyult igazán hatékonynak ellenük, de néhányan rájöttek valamire, amivel véget vethetnek a meztelen csiga rémuralmának.

A spanyol meztelencsiga legnagyobb ellesége

Ez a nyár erősen csapadékos volt, mellette pedig fülledt és párás. Ezek a feltételek kiváló körülményeket biztosítanak az olyan kártevőknek, mint a meztelen csiga, ami gyakorlatilag mindent szétrág a kertben, amit csak talál.

hirdetés

Az egyik legkellemetlenebb meztelen csigafaj a spanyol csupasz csiga, aminek általában jellegzetes, vörösesbarna színe van, viszont ezen kívül még sok más színben is találkozhatunk velük. A spanyol meztelen csiga azért is olyan ádáz ellensége a kerti növényeknek, mert szinte bármit megzabál és emellett nagyon gyorsan szaporodik. Ahol ez a kártevő megjelenik, ott a kertek azonnal veszélybe kerülnek.

A kiút

A meztelen csiga nagyon szívós és meglehetősen igénytelen, szinte bárhol eléldegél: az erdőben ugyanúgy jól érzi magát, mint a kertekben. Feltéve, ha az időjárás is kedvez neki. Mindenki úgy próbál meg védekezni ellenük, ahogy tud, viszont ez nem egy egyszerű vállalkozás. Ráadásul még a táplálékláncban a meztelen csiga fölött lévő állatok se könnyítik meg a dolgunkat, ugyanis a spanyol meztelen csigát úgy látszik, nem fogyasztják szívesen az állatok - kivéve az indiai futókacsát.

Szabadon ereszthetjük őket a kertben

Az indiai futókacsa remekül elbánik ezekkel az alattomos csúszómászókkal, éppen ezért sokan kifejezetten ebből a célból tenyésztik őket. Ezeknek a szárnyasoknak a jótékony hatását a nyugati országokban már rég felismerték és sikeresen alkalmazzák is a spanyol meztelen csigák ellen. Ha ezeket a kacsákat szabadon eresztjük a kertben, nem kell attól tartanunk, hogy ártani fog a veteményesnek, viszont abban biztosak lehetünk, hogy a kertben ólálkodó meztelen csigákat mind egy szálig el fogják pusztítani.

Erre kell ügyelni

Az indiai futókacsa amellett, hogy kiirtja a kert meztelencsiga állományát, még a földbe elásott petéket is megtalálja. Viszont ha ilyen állatot viszünk haza, egy valamire ügyelni kell: mindig legyen vizük, különben a torkukon akadhatnak a csigák.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5