Skip to main content

Ezt a kérdést tette fel a Greenfo a napokban a FB oldalán, mikor egy hírt közölt a farkasok, pontosabban 80 farkas kilövéséről. A kérdés jogos.

Jogos annak ellenére, még ha nehezen is tudjuk elképzelni, hogyan lehetne Szlovákiából komplett falkákat áttelepíteni Magyarországra, és hova. Az áttelepítés azonban nyilvánvalóan jobb megoldás lenne, mint időszakosan gyéríteni, kilőni az állomány egy részét északi szomszédunkban. A sajnálatos eseményről a Greenfo így ír:

Állatvédő szervezetek tiltakozása dacára az idén ismét adott ki engedélyeket farkasok kilövésére a szlovák földművelésügyi minisztérium. A Szlovák Vadászkamara által nyilvánosságra hozott kvótából kiderül, hogy a tárca az idei vadászszezonra 80 farkas kilövését engedélyezte.

hirdetés

Bár az Európai Unió (EU) tagállamainak többségében a farkas védett, és kilövése tilos vagy csak külön engedély alapján lehetséges, Szlovákiában az erre vonatkozó szabályozás kevésbé szigorú, és idényjelleggel lehetővé teszi a ragadozó vadászatát. A Szlovákiában élő farkasok létszámáról csak becslések léteznek, s ezek adatai nagyon eltérőek. Míg a vadászegyesületek statisztikái szerint számuk ezertől akár több mint kétezerig terjedhet, a környezetvédők szerint a valós létszám a töredéke lehet, az állami természetvédelmi alap pedig 600 példány létezéséről tud.

Szlovákia 1995-ben az egész országra tilalmat vezetett be a farkas vadászatát illetően. Ezt a szabályozást 1999-ben részlegesen feloldották, s azóta az ügyben illetékes szaktárca minden évben kvótában szabja meg a kilőhető farkasok számát. Az engedély az utóbbi években száz feletti példányról rendelkezett, ugyanakkor az elejtett állatok száma rendszerint ennél több lett. A helyzet hosszú évek után tavaly először javult némileg, miután a környezetvédelmi tárca szűkítette azokat a területeket, ahol a farkasra vadászni lehet, és megtiltotta a ragadozó csoportos - vagyis több vadász által közösen űzött - vadászatát. Erre azután került sor, hogy az Európai Unió garanciákat kért Szlovákiától arra, hogy az ország képes biztosítani a területén élő farkasállomány fennmaradását. Az illetékes szaktárca ezt követően némileg csökkentette a kiadott kilövési engedélyek számát, de megtartotta a kvóta kiadásának gyakorlatát.

A tárca által kiadott kvótát túlzónak, a farkas szlovákiai vadászatának néhány évvel ezelőtti újbóli engedélyezését pedig téves és a környezetre is káros döntésnek tartja az egyik legaktívabb szlovák környezetvédelmi szervezet, a Vlk (Farkas), amely szerint a Szlovákiában jelenleg élő farkaspopuláció csak az egyéb vadak természetes szelekciójának biztosításához elég. Katarína Grichová, a Vlk aktivistája az MTI-nek azt mondta: a szlovák vadászegyletek saját érdekeiket követve túlbecsülik a farkasok állományát és a vadállományban általuk okozott pusztítást. Kiemelte, hogy tavaly hivatalos statisztikák szerint Szlovákiában nem egész ezerháromszázra volt tehető a farkasok által megölt nagyvadak - szarvasok, őzek, vaddisznók - száma, ugyanakkor a vadászok által elejtett ilyen állatok száma meghaladta a 71 ezret.

Forrás

A kép csak illusztráció

 

 

TOP 5