Skip to main content

 

Tumorok keserítik meg az ausztrál Nagy-korallzátony teknőseinek életét. A daganatok kialakulását a szakemberek a környezetszennyezésre vezetik vissza.

A közönséges levesteknősöket (Chelonia mydas) egy, kizárólag a teknősöket fertőző herpeszvírus kínozza, ami úgynevezett fibropapillomatosis nevű megbetegedéshez vezet – ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az állat szemein, páncélján, uszonyain és belső szervein jóindulatú tumorok nőnek, melyek mérete elérheti a 30 centimétert is, olvasható a New Scientist magazin weboldalán.

hirdetés

Az egyik legnagyobb probléma, hogy a daganatok akadályozzák a hüllők látását, ami miatt azok jobban ki lesznek téve a ragadozók támadásainak és az élelmet is nehezebben veszik észre. Emellett immunrendszerük is legyengül, így más kórokozók is könnyebben megfertőzhetik e tengeri élőlényeket.

Az emberi tevékenység lehet a felelős

Az egyelőre publikálásra váró tanulmány szerint a herpeszvírus okozta kór leginkább a Magnetic-szigeti Cockle-öböl egy szűk szakaszán mutatható ki. Ez egy meglehetősen népszerű hely a turisták számára és a zátony közepénél fekszik. Az itt megfigyelt teknősök közel 50 százalékánál fibropapillomatosist állapítottak meg, míg az öböl más részein ez az arány kevesebb, mint 10 százalék volt.

A látványos eltérés okát még homály fedi, de a kutatók elsősorban a környezetet szennyező anyagok feldúsulására gyanakodnak, tekintve, hogy a beteg teknősök legnagyobb része az emberi tevékenység által leginkább érintett térségből származik.

Nem csak a korallzátonynál rossz a helyzet

Az egészséges, szennyezőanyagoktól mentes vizekből származó teknősök is hordozhatják ugyan a vírust, de a kórokozó náluk nem okoz tüneteket, állítják a kutatók. „A Cockle-öböl beteg állatainál valami külső tényezőnek kellett kiváltania a daganatok fejlődését.” – mondta Karina Jones, a James Cook Egyetem munkatársa.

A fibropapillomatosis hasonlóan elterjedtnek számít a floridai és hawaii-i teknősöknél is, főként azoknál a populációknál, amik mezőgazdasági művelés alatt álló partok környékén élnek. A beteg hüllők száma a floridai teknőskórház szakembere szerint főként az elmúlt 20 évben ugrott meg. Abban minden kutató egyetért, hogy a környezetszennyezés gyengíti le a teknősök immunrendszerét, így azok nem tudnak védekezni a vírussal szemben.

A tudósok most arra keresik a válaszokat, mely konkrét kemikáliák tehetők felelőssé a kialakult helyzetért.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Nyitókép: A tumorok jól megfigyelhetők a teknős testén, Forrás: Wikimedia Commons

TOP 5