Skip to main content

 

Súlyos veszélynek van kitéve körülbelül 300 fafaj, mert már kevesebb mint 50 egyedük él a vadonban - írja az MTI a Botanic Gardens Conservation International (BGCI) nevű szervezet átfogó tanulmánya alapján. Az egyik fafaj, a Karomia gigas például már csak hat példányban él a tanzániai erdőkben.

Bizonyos szempontból a fák elég rossz helyzetben vannak, mert semmi olyan cukiságot* nem tudnak felmutatni, mint mondjuk a pandák vagy a lamantinok, viszont ha jó alapanyagok a kerítésépítéshez, akkor bizony kerítés lesz belőlük. Például egy pandarezervátumban.

A botanikusok nyilván azért nem aggódnak túlzottan, mert a fák szaporítása valamivel egyszerűbb, mint az állatoké, csak megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, fényt és tápanyagokat kell biztosítani a magoknak és a csemetéknek.   

A BGCI adatbázisába 500 tagszervezet küldött információkat, és a Journal of Sustainable Forestry című folyóiratban publikált eredményekből kiderült:

  • 60065 fafajt ismerünk
  • ennek az 58 százaléka egyetlen országban megtalálható
  • Brazíliában van a legtöbb faj, összesen 8715
  • Észak-Amerika Arktisz közeli régiójában a legkevesebb, 1400 faj
  • évente körülbelül kétezer új fafajt azonosítanak

A BGCI főtitkára, Paul Smith szerint eddig lehetetlen volt pontosan megbecsülni a világon előforduló fafajok számát, ám az adatok digitalizálásával immár lehetővé vált az adatbázis elkészítése.

*Oké, a cukortartalmú fajok (nádak, répák, juharok és nyírek) valamit azért fel tudnak mutatni, de pont emiatt nem fenyegeti őket a kihalás.

Forrás, A képen a Karomia Gigas látható, forrás: Twitter

TOP 5