Skip to main content

Vörös dagaly mérgező algák 

Egészen biztosan nem emberi tényező, hanem "vörös dagály", azaz mérgező algák elszaporodása okozta a tömeges tengeriélőlény-pusztulást a távol-keleti Kamcsatka-félszigeten. Dmitrij Kolibkin orosz természetvédelmi miniszter szerint a 18. század vége óta kéttucatnyinál alig több esetet jegyeztek fel.

Valószínűleg nem emberi tevékenység okozta

Jövőre expedíció indul Kamcsatkára annak megállapítására, hogy milyen természeti jelenség váltotta ki a "vörös dagályt". Orosz sajtójelentések szerint a Nyomozó Bizottság (SZK), a tudományos akadémia, a szövetségi orvosbiológiai intézet, a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) és a földrajzi társaság egymástól független vizsgálata egyaránt kizárta, hogy a szeptemberben észlelt természeti katasztrófának emberi tevékenység lett volna az oka.

hirdetés

A "VÖRÖS DAGÁLY", AZAZ A PÁNCÉLOS OSTOROS ALGÁKNAK A VIZET IS ELSZÍNEZŐ, A TÖBBI TENGERI ÉLŐLÉNY SZERVEZETÉBEN OXIGÉNHIÁNYT OKOZÓ BURJÁNZÁSA RITKA JELENSÉG;

a Komszomolszkaja Pravda szerint a 18. század vége óta kéttucatnyinál alig több esetet jegyeztek fel. Petropavlovszk-Kamcsatszkijnál legutóbb 1973-ban történt ilyen.

Korábban megállapítottuk, hogy a fenolt is tartalmazó szennyeződés 2020. szeptember 1. és október 3. között jelentkezett az Avacsa-öbölben és a halaktirszkojei strandnál, valamint a Babja-, a Bolsaja Lagernaja- és a Malaja Legarnaja-öbölben

– mutatott rá Dmitrij Kolibkin orosz természetvédelmi miniszter. – Nyomában megváltozott a víz színe, valamint elpusztult fenéklakó tüskésbőrűek és más tengeri állatok teteme borította el a környéket.

A jelenségre a helyi lakosok szeptember végén panaszkodtak a legerősebben. Két szörfös is egészségkárosodást szenvedett, a szaruhártyájukon kémiai égési sérüléseket diagnosztizáltak.

A mérgező planktonfoton több  száz kilométeres kiterjedésűek

Szakértők megállapították, hogy a vízben talált foszfát mennyisége 10,8-szer, a vasé 7,2-szer, a fenolé 6,9-szer, az ammóniumé pedig 6,2-szer haladta meg a megengedett értéket. A Nyomozó Bizottság rámutatott, hogy

AZ AVACSA-ÖBÖLBEN 1970 ÓTA ÉSZLELIK AZ ÁSVÁNYOLAJ-EREDETŰ SZÉNHIDROGÉNEK ÉS A FENOL FOKOZOTT JELENLÉTÉT, DE AZ NEM KRITIKUS MÉRTÉKŰ.

A térségben üzemanyag-szivárgás a hadiflotta hajóin nem történt.

Az SZK az Avacsa-öböl partvidékét 200 kilométeres szakaszon vizsgálták át, és 20 nyomozó még mindig a térségben tartózkodik: egyedül a Roszprorodnadzor ötezer mintát elemzett ki.

Több száz kilométeres átmérőjű, mérgező planktonfoltokat tavasszal észleltek Japánnál

– jelentette ki Mihail Kirillov akadémikus, a moszkvai Lomonoszov Egyetem biológiai kara biomérnöki tanszékvezetője egy pénteki sajtótájékoztatón. – Ezek északra haladva augusztusban elérték Csukcsföld partjait, majd később Kamcsatkáét is.

Az orosz környezetvédelmi miniszter tudósok megfigyeléseire hivatkozva azt állította, hogy fajok a térségben nem pusztultak ki,

A KAMCSATKA-KÖRNYÉKI VIZEK ÁLLATVILÁGÁNAK FOKOZATOS REGENERÁLÓDÁSA MEGKEZDŐDÖTT.

Az orosz szakértők megállapításaival kapcsolatban a Greenpeace azonban további vizsgálatokat sürgetett, rámutatva, hogy "vörös dagály" szennyezett vizekben szokott kialakulni.

(MTI)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: A páncélos ostoros algáknak a vizet is elszínező, a többi tengeri élőlény szervezetében oxigénhiányt okozó burjánzása ritka jelenség - FORRÁS: PINTEREST

TOP 5