Skip to main content

barna medve Erdély 

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter szerint nincs közvetlen ok-okozati összefüggés a törvénytelen erdőirtások és aközött, hogy a medvék olykor a városok iskoláinak az udvarán is megjelennek.

A környezetvédelmi, vízgazdálkodási és erdészeti miniszterrel a Székelyhon portál közölt átfogó videointerjút pénteken.

hirdetés

Tánczos Barna az interjúban eltúlzottnak, és hivatali elődje kampányfogásának minősítette azt az állítást, hogy Romániában évente 20 millió köbméter fát vágnak ki illegálisan. Szerinte a törvénytelen fakivágások gyakorlata jóval kisebb mértékű.

Kijelentette: a február elsejétől elindított Sumal 2 informatikai rendszert éppen a törvénytelen fakitermelés megfékezésére dolgozták ki. Az informatikai rendszerrel azt próbálják megoldani, hogy az illegálisan kivágott fa ne kerülhessen be a kereskedelembe. Azt is hozzátette: az igazságügy-miniszter segítségét kérte ahhoz, hogy bűnügyi hatóságoknál képezzenek ki szakembereket az erdészeti bűncselekmények felderítésére.

"Famaffiáról beszélünk, de nem látunk egyetlen esetet sem a bíróságok asztalán"

- jelentette ki a miniszter. Hozzátette: ha nincsenek olyan szakemberek, akik képesek felgöngyölíteni a törvénytelen erdőirtásos ügyeket, hiteltelenné válik az erdők megóvására irányuló minden igyekezet.

Tánczos Barna azt is kétségbe vonta, hogy a medvék romániai elszaporodása csak a törvénytelen erdőirtásokkal állna összefüggésben. Szerinte elhibázott azt mondani, hogy "azért van a medve az iskolaudvaron, mert valaki fát vág kint a hegytetőn". Meglátása szerint a nagyragadozók többek között azért jelentek meg a településeken is, mert az erdőkitermelés mellett az erdei terepmotorozás, a túlméretezett erdeigyümölcs-szedés és más emberi tevékenységek megbontották a rendet, a csendet és a harmóniát az erdőben, és ez a vadállatoknak sem tesz jót.

Arra is kitért, hogy 2016-ban a környezetvédelmi tárca felelőtlen döntést hozott, amikor kivonta az emberi beavatkozás lehetőségét a medvepopuláció szabályozásából. Azóta csak azt tették lehetővé, hogy a lakott területeken problémákat okozó medvéket egy beavatkozási kvóta keretéig elszállítsák vagy kilőjék. Hozzátette: a parlament tavaly olyan törvényt fogadott el, amely megelőzési és beavatkozási kvótát is tartalmaz. A minisztériumnak május 15-ig kell a kvótákat megszabnia.

Tánczos Barna úgy vélte: új szemléletre van szükség a medvekérdésben, és a minisztérium arra készül, hogy a tudományos alapokra helyezett vadgazdálkodás szempontjait vezesse be a probléma rendezésébe.

Változást ígért a vadkárok rendezésében is. Megjegyezte: a környezetvédelmi tárca évek óta elmulasztotta a vadállatok által okozott károk megtérítését, és azokat a kártérítéseket sem fizette ki, amelyek a védett erdők tulajdonosainak járnak. Ígéretet tett az adósságok megtérítésére, és arra, hogy a kártalanítások ügye előtérbe kerül a minisztériumban.
A miniszter megemlítette: megannyi általa felügyelt területen indított az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást Románia ellen. Reményét fejezte ki, hogy az eljárások némelyikét sikerül lezárni. Úgy vélte, a hulladékgazdálkodásban fontos előrelépés lesz a műanyagpalackok visszaváltási rendszerének a jövő évre tervezett elindítása.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: MTI - A nyitókép csak illusztráció, forrás: wikimedia

TOP 5