Skip to main content
farkas paintball tiltás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból

Mint arról beszámoltunk, Hollandia egyes részein engedélyt adtak arra, hogy a farkasokat bárki meglőheti paintballfegyverekkel, mert túl közel merészkednek a településekhez. Most ezt az engedélyt vonták vissza. 

A Faunabescherming holland környezetvédelmi szervezet támadta meg bírósági keresettel a tartományi döntést, amely szerint a paintball használata megfelel a vonatkozó holland irányelveknek. A szervezet azzal érvelt, hogy a festéklövedékek károsíthatják a farkasokat. Az engedély sérti a holland természetvédelmi törvényt és a szabadon élő vadállatokra vonatkozó nemzeti szabályozást.

A holland bíróság szerdán közzétett ítéletében azt írta: a fegyverek használatára vonatkozó engedélyt „nem támasztották alá megfelelően”, meghozatala előtt pedig nem végeztek elegendő kutatást sem más eszközök alkalmazására, sem pedig a fiatal farkasok falkakapcsolatára vonatkozóan, valamint a térségben honos, védett fajra gyakorolt lehetséges hatásokról sem.

A hónap elején hozott tartományi döntés az MTI beszámolója szerint egy videó közzététele után született, amelyben egy farkas sétál kisgyermekes családok közelében a Hoge Veluwe Nemzeti Parkban. A videófelvételt megelőzően is már többször tettek közzé fényképeket farkasokról a kelet-hollandiai nemzeti park területén.

A helyi vezetés azért javasolta a paintballfegyvereket az emberek társaságát kereső farkasok eltántorítására, mert véleményük szerint a festékgolyók jelzik, hogy melyik állat szokott hozzá az emberek jelenlétéhez. A farkasok és az emberek közötti távolságnak legalább 30 méternek kell lennie.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Marcel Langthim képe a Pixabay -en.

TOP 5