Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Mivel a gépjárművek a globális CO2-kibocsátás közel tizedét termelik, a kormányok és a környezetvédők világszerte azon fáradoznak, hogy enyhítsék a környezetvédelmi károkat.  

A cél elérése érdekében a gazdag országok kormányai olyan stratégia kialakítására összpontosítottak, összpontosítanak, melyek leginkább az autók villamosítására törekszenek.

hirdetés

Mint ismeretes, az elmúlt évtizedben Norvégia vált a világ vezető országává az elektromos járművek bevezetése terén.

A bőkezű kormányzati támogatásoknak köszönhetően az ország új autóinak 87 százaléka teljesen elektromos, ami eltörpül az Európai Unió (13 százalék) és az Egyesült Államok (7 százalék) mutatói mellett. Az átállással kapcsolatos hírek olyan lapok címlapjára kerültek, mint a New York Times és a Guardian, miközben a Környezetvédelmi Alap, a Világgazdasági Fórum és a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk is elismerően nyilatkozott a skandináv országról. "Szeretnék ismét köszönetet mondani Norvégia népének az elektromos járművek hihetetlen támogatásáért" - tweetelte tavaly decemberben. "Norvégia király!!!"

A valóság azonban egyre inkább más képet mutat, írja a Vox, illetve a Portfolió.

Norvégiában egyre többen fejezik ki aggodalmukat amiatt, hogy a városi élet minőségét negatívan befolyásolja az egyre növekvő gépjárműforgalom és a közterületeken parkoló rengeteg jármű.

A lakosság körében megoszlik a vélemény: sokan úgy vélik, előnyösebb lett volna inkább a közösségi közlekedés fejlesztésére és a kerékpározás, valamint a gyalogos közlekedés népszerűsítésére koncentrálni.

Az elektromos járművek vásárlásához nyújtott állami támogatások kritikája is felmerült, mivel ezek a kedvezmények főként a jómódú polgárok számára jelentettek előnyt, akik gyakran több elektromos autót is vásároltak már meglévő járműveik mellé. Ezzel a lépéssel a norvég kormány nem csak környezetvédelmi, hanem társadalmi szempontból is kényes kérdéseket vetett fel, hiszen a jelentős összegű támogatásokat talán nem a legmegfelelőbb módon használták fel, állítják a kritikusok.

Ez a tendencia nem korlátozódik csupán Norvégiára; hasonló problémák jelentkeznek más európai országokban is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Jelentősen csökkent az elektromos autók értékesítése Németországban

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by senivpetro on Freepik

TOP 5