Skip to main content

Kétségtelenül érdekes "művészeti alkotás" Drezdában a (Hof des Wassers), magyarul a "Víz Udvara". Háznak is lakóház ugyan, de egyben vízgyűjtő is hangszerekből. Igen, jól olvasható, hisz az épület falán különböző hangszerek másolata látható, melyeken keresztül akadálytalanuk folyik el az esővíz.

És éppen ez a gond. Hiába látványos e megoldás, ha az esővíz felhasználatlanul folyik a csatornába. Mi ezzel mégis a probléma, kérdezhetnénk, hisz a város eleve úgy került kialakításra, hogy alatta már régóta csatornák hálózzák be, és a víznek oda kell folynia. Vagyis evidens, hogy az esővíz nem is folyhat másképp, máshova.

A 100-150 évvel korábban, vagy még régebben kialakított csatornahálózattal azonban pontosan az a probléma, hogy a víz felhasználatlanul folyik el benne, noha munkára lenne fogható, és pl. azzal lehetne a wc tartályokat öblíteni. Angol budijainkat ugyanis ivóvízzel húzzuk le szinte mindenhol Európában, ami ma már meglehetős luxusnak számít, hisz a bolygón egyre jobban fogy a víz, az ivóvíz, és ez minket, európaiakat is érint.


Egy-egy német városban, pl. Freiburgban azonban már egy plusz, és olyan vezetéket fektetnek végig a házakban, melyek képesek begyűjteni az esővizet, azaz a víz hasznosítható. Felhasználható még kertjeink öntözésére is, vagy mosásra, mosogatásra. Ezzel az is elkerülhető, hogy az ivóvizet, mielőtt a csapot megnyitjuk, tisztítsuk, hisz ahhoz energiát kell felhasználni, ami megint csak egy újabb problémát szül, szén-dioxid kibocsátását a légtérbe.

Ahhoz, hogy az emberiség túlélja a XXI. században a klímaválságot, fenntartható városokat kell építenie, terveznie. Nem kis feladat, sőt, összetett, bonyololt problémakör. 2020-tól pl. energetikai szempontból már csak passzív házakat lehet majd építeni az EU-ban, ami nincs is olyan messze. Remélhetőleg, addig más irányelvek is születnek, melyek egyéb erőforrások felhasználását is kötelezővé teszik, illetve kidolgozásra kerülnek olyan gazdasági ösztönzők, melyekkel a víz tudása is hasznosítható. Érdemes lesz tehát az esővizet gyűjteni, és nem tétlenül nézni, ahogy elfolyik.

Ahol műszakilag megoldható, régebbi épületeink is modernizálhatók. Az újakat pedig már az új elvek szerint kell(ene) építeni.

Azt pedig mindenki eldöntheti a videó alapján, hogy mennyiben zene az esővíz csobogása.

Forrás:


TOP 5