Skip to main content

Fejlesztési szakaszába lépett az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében támogatott 620 millió forintos összköltségű SziMeTour háromdimenziós járatoptimalizáló eszköz megvalósítása. A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMeTour Kft. szakemberei által kidolgozott rendszer az e-közlekedés területén hozhat előremutató eredményeket.

A fejlesztés alatt lévő komplex rendszer olyan intelligens közúti szállítmányozási járatoptimalizáló szolgáltatást nyújt majd a teherfuvarozással foglalkozó cégek számára. A fejlesztés használatával jelentős csökkenthetőek lesznek a szállítmányozó vállalkozások üzemeltetési költségei, ráadásul a várható környezeti terhelés mértéke is alacsonyabb lesz.

A program figyelembe veszi a korábbi járatok adatait, az útvonal domborzati viszonyait is, így egyre optimálisabb útvonalakat kínál. Az optimalizáló motor nagy számításkapacitást igényel, ezért a rendszer részét képező számítógépek felhő technológia segítségével vannak összekötve egymással. Későbbiekben magát a járatoptimalizáló motort önálló szolgáltatásként kliensalkalmazásokból is el lehet érni; a szolgáltatás számítógépes és mobil felülettel is rendelkezik, vállalati információs rendszerekkel (ERP) is kompatibilis. A járattervező alkalmazás az ERP rendszerekből kapja a szállítási igényeket, valamint a készlettel és dolgozókkal kapcsolatos egyéb logisztikai információkat.

A mobilkliensek gyűjtik össze a járművek adatait: pl. tényleges üzemanyag-fogyasztás, tartózkodási hely, megtett útvonal. Ehhez az automatikus adatgyűjtéshez egy olyan hardverelem szükséges, amely a jármű fedélzeti számítógépével képes kommunikálni, és a szükséges adatokat Bluetooth – kapcsolattal jutatja el a járműben elhelyezett mobilkliens programhoz. A program pedig mobiltelefon hálózaton keresztül küld adatokat a járattervező alkalmazás központi adatbázisába. „A rendszer bevezetésével nemcsak a szállítási költség csökkenthető, hanem jelentős munkaidő megtakarítás is elérhető, nem is beszélve arról, hogy az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások minősége is nagymértékben javul” – mondta el Tóth István, a Szilícium Mező klasztermenedzsere.

Kurtán Zoltán a projekt menedzsmentjét végző DBH Group vezérigazgató-helyettese szerint a kifejlesztendő megoldás nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a kis- és középvállalkozások hatékonyabban használják erőforrásaikat, kisebb eszközigénnyel és alacsonyabb költséggel üzemeltessék járműparkjukat, és nem utolsó sorban jelentősen csökkentsék a környezetterhelést, a széndioxid-kibocsátást.

A Szilícium Mező Program

A Szilícium Mező Program a Debreceni Egyetem irányításával, 11 évvel ezelőtt indult útjára. A program a Debreceni Egyetem, Debrecen város, Hajdú-Bihar megye és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben aláírt közös nyilatkozatán alapszik, miszerint Debrecenben létre kell hozni egy az egyetem Informatikai Karának meglévő tapasztalatain nyugvó tudásbázist. A Szilícium Mező Program megalapítása óta élen jár az információtechnológiai fejlesztések kidolgozásában és megvalósításában, a kelet-magyarországi régióban.

Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszter

A 2008-ban alapított, 43 taggal rendelkező Szilícium Mező Klaszter az ország második – a Szilícium-völgy mintájára létrehozott- informatikai pólusa. A klaszter, amelynek a Debreceni Egyetem a gesztora, jellemzően gazdasági és tudományos együttműködések koordinálásával, tudás-intenzív tevékenységek infrastruktúrájának megteremtésével foglalkozik.

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/ceghirek/mar-fejlesztik-a-magyar-jaratoptimalizalo-szoftvert/

TOP 5