Skip to main content

Aki a velencei Szent Márk teret szeretné meglátogatni, az jobb, ha elhalasztja az utazását, mert megérkezett az első őszi áradás. Az "acqua alta", vagyis a magas víz évről-évre elönti a lagúnák városát, és már a mostani áradás is elérte az első riasztási szintet. Ez azt jelenti, hogy Velence 8-9 százaléka van jelenleg víz alatt.

Megérkezett ősz, ami a turisták egyik kedvencének számító Velencében egyet jelent azzal, hogy a város utcáit és tereit szinte rutinszerűen önti el a víz. Ekkoriban veszi ugyanis kezdetét az áradás időszaka.

A hétfőn készült képeken jól látszik, ahogy a Szent Márk téren is bokáig érő vízben kellett átgázolni. Volt, aki a cipőjére kötött zacskóval próbálta szárazon megúszni a sétát, de akadt olyan is, aki inkább mezítláb vágott neki a városnak.

A szakértők azt mondják, hogy az elmúlt években a magas vízállás kialakulásának veszélye még inkább megnőtt az Észak-Olaszországot sújtó heves esőzések miatt. De a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedés is közrejátszhat a jelenségben, és egy friss kutatás szerint a lemeztektonikának is fontos szerepe lehet. Az Adriai-lemez ugyanis folyamatosan csúszik be az Appennin-hegység alá, így a térség emelkedik. Az 1966-os katasztrófa óta sok módszert kipróbáltak már a betörő víz ellen, a hírek szerint sok éves huzavona után már majdnem készen van egy speciális mozgatható gátrendszer.

A város hivatalos honlapja egyébként arról tájékoztat, hogy novemberben és decemberben szokott érkezni a legmagasabb vízállás, így elképzelhető, hogy ez csak az első áradás volt idén a sok közül. Igaz, általában csak a város alacsonyabban fekvő részei - köztük a Szent Márk tér - kerülnek víz alá, míg kirívóan magas, 140 centiméternél nagyobb vízállás átlagosan négyévente fordul csak elő.

Forrás: http://www.origo.hu/utazas/20121016-velencet-ismet-elontotte-a-viz.html

TOP 5