Skip to main content

Ezúttal kivételesen nem egy dizájnipari csúcsteljesítményt mutatunk be, hanem éppen ellenkezőjét: ingatlannak semmilyen körülmények között nem nevezhető "lakótereket", amelyekben mégis laknak, s nem is akárhol, hanem a világ egyik legmenőbb városában, Hongkongban.

Sokkoló fotósorozatot mutat be a háztáji dizájn építészeti dizájnblog a lakás lehető legminimalistább értelmezéséről. Az Ausztráliában élő brit fotós, Brian Cassey "Hongkong ketrecbe zárt kutyái" című fotósorozata a világ egyik leggazdagabb városaként számon tartott Hongkong másik, kevésbé publikus arcát mutatja be – írja. A Budapestnél mindössze kétszer nagyobb alapterületű Hongkongban, ahol "40-nél is több milliárdos él, és több Louis Vuitton üzletet jegyeznek, mint Párizsban", több tízezer - dolgozó - ember él eldugott házak lakásaiban kialakított ketrecekben.

Nézzen képeket a ketreclakásokról itt!

Az egymásra helyezett, általában 3 szinten futó 180x70 cm-es ketrecekből akár húszat is bezsúfolnak egyetlen szobába. Az embertelen lakhatási megoldás, ami a lakók szavaival élve "egy fokkal jobb a hajléktalanságnál", még csak olcsónak sem nevezhető: egy kisebb ketrec bérleti díja havi 200 dollár, s kicsivel többért 180x180 cm-es ketrecek is bérelhetők. A zsúfolt szobákhoz egy-egy közös fürdőszoba tartozik, konyha nem mindenhol van.

Forrás: http://hvg.hu/ingatlan/20121214_Ketreclakasok_a_a_vilag_egyik_legmenobb

TOP 5