Skip to main content

Az autóhasználat externális költségeit feltáró tanulmányt tett közzé az Európai Parlament Greens/EFA frakciója. A kutatás megbecsüli a gépjárműhasználat bújtatott költségeit (pl. zajból és szennyezésből eredő költségek), és áttekinti, ki és milyen módokon fizeti ma meg ezek árát.

A közlekedés a mindennapi életünk fontos része, a modern társadalmak működésének alapfeltétele. A drezdai Műszaki Egyetem tanulmánya különbséget tesz az egyes ember személyes szempontjai és a társadalmi perspektíva között.

Míg az előbbi szerint a közlekedés hatalmas előnyökkel jár, megkönnyíti az életünket, addig össztársadalmi szempontból már sokkal árnyaltabb a kép. A társadalmi haszon itt már nem egyértelműen nagyobb, mint a társadalmi költség.

A tanulmány megállapítja, hogy szükség van az externális hatások folyamatos monitorozására és számszerűsítésére. A valós költségeket pedig az árazás révén a fogyasztók tudomására kell hozni.

A kutatás azonosítja azokat a területeket, amelyeken a piaci mechanizmus ma még nem működik megfelelően. Itt politikai akaratra és cselekvésre van szükség, hogy a fogyasztói viselkedésbe beépülhessenek a külső hatások jelentette költségek. Ez a kulcsa ugyanis egy méltányos és hatékony gazdaság és társadalom megteremtésének.

A tanulmány angol, német és francia nyelven is elérhető az alábbi linken: http://greennewdeal.eu/mobility/publications/2011/en/the-true-costs-of-automobility-external-costs-of-car-use-in-eu-27.html

Forrás: http://www.okopolisz.eu/articles?ar_id=120

TOP 5