Skip to main content

A korral haladó ember ma már, ha építkezésbe fog, nem csupán hagyományos házat építtethet magának, hanem alternatív megoldásokban is gondolkodhat. Ha fontos szempont az energiatakarékosság, választhatja a passzívházat. Ez a meghatározás egy német minősítési rendszert takar, amelyet a világ több országában alkalmaznak.

A passzívházak egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy olyan hőszigeteléssel látják el őket, ami kiváltja a hagyományos fűtési rendszereket. A megfelelő hőmérsékletet legfőképp napenergiából nyerik.

Az első passzívház 1990-ben épült, Németországban. Széles körben terjednek már szerte a világon, de leginkább Ausztriában, Svájcban elterjedtek. Magyarországon az első olyan épületet, ami rendelkezik hivatalos tanúsítvánnyal, 2009-ben adták át Szadán. Az alternatív építkezési módoknak köszönhetően nagy változások várhatóak az építkezésben, hisz az energia,-és környezet-tudatosság egyre fontosabb, mind a tervezőknek, mind a vásárlóknak.

Fontos szempont lehet, hogy nem csak lakóházak lehetnek passzívházak, hanem létezik már ilyen típusú iskola, irodaépület is, és az újonnan épített épületek mellett a már meglévőek is átalakíthatóak. A németországi Freiburgban egy 16 emeletes magasépületet alakítottak át passzívházzá. A passzívhaz.hu írásában olvasható, hogy az épület világpremiernek tekinthető, hisz a  fűtési költségek olyan mértékben csökkentek, hogy akár új építésű passzívházhoz hasonlítható.

Egyik fő változtatás az épületen a régi erkélyek egy részének átalakítása volt, ezeket a lakótérhez csatolták, így a régihez képest kisebb lett a lehűlő felület. A hőhidak elkerülésére nagy figyelmet fordítottak, és aerogél hőszigetelést alkalmaztak több helyen is.

A friss levegőről hővisszanyerős szellőztető rendszer gondoskodik. A tetőre felhelyeztek egy 24 kW teljesítményű napelem rendszert. Az épület energiafelhasználásának megfigyelésére 2011 márciusa óta méréseket végeznek, amik 2 éven keresztül tartanak.

Freiburg városának a célja, hogy a városrészt 2020-ra felújítsák. Ezen a városrészen 1300 lakás van, mintegy 5800 ember él a területen. A felújítandó épületek közé tartozott ez a 16 emeletes lakóház, de található itt nyolc és négyszintes társasház is.

A város ezzel a projekttel olyan mértékben hozzájárul az energiatakarékossághoz, hogy büszkén vallhatja magát energiahatékony városnak.

Forrás: http://ebrand.hu/passzivhaz/toronyhazbol-passzivhaz/3939

TOP 5