Skip to main content

Letarolás fenyegeti a brit hobbit lakot, azt az öko hajlékot, amelyet egy szobrász A gyűrűk ura című mozifilmsorozatban szereplő házak mintájára készített, ám nem kért hozzá építési engedélyt.

A félig földbe süppedő ház a walesi Glandwrben van és abszolút öko hajlék: nemcsak hogy környezetbarát, hanem minden alkotóeleme a környezetéből való. Szerkezete vastag ágakból készült, falai szalmabálákból, teteje - a faágakon - fűből. A 25 éves Charlie Hague egy évig fáradozott, amíg elkészült vele, addig feleségével egy lakókocsiban éldegélt. A hobbit hajlék azonban sokkal kényelmesebb, és immár hárman laknak benne, mivel közben gyerekük született.

A hobbit házhoz azért nem mindent a környező természet adott, Hague 15 ezer fontot - bő 5 millió forintot - költött a berendezésre. Most egész munkáját az elbontás veszélye fenyegeti, mivel előzetesen nem kért építési engedélyt, a hatóság hivatalos megfogalmazása szerint pedig az építmény "károsítja a környék vidéki jellegét" - jóllehet tökéletesen belesimul környezetébe. Hague utólagos építési kérelmet nyújtott be, és fellebbez a bontási határozat ellen.

Forrás: http://www.vjm.hu/bulvar/mi-lesz-igy-a-hobbitokkal/8030/
Kép forrása: http://images.icnetwork.co.uk/upl/icwales2/mar2013/9/4/the-eco-home-owned-by-charlie-hague-and-megan-williams-530021304.jpg

TOP 5