Skip to main content

Többen is kísérleteztek egymással párhuzamosan a nem-pneumatikus abroncsokkal (NPT), amelyek valamilyen műanyag struktúrával próbálják kiváltani a sűrített levegőt. A Michelin már 2005-ben mutatott működő prototípusokat, de a szériagyártást mégsem a francia óriás, hanem egy kis amerikai cég, a Resilient Technologies kezdheti meg elsőként.

A kis vállalkozás korábban az amerikai hadsereg támogatásával fejlesztette ki saját, méhsejt-szerkezetű műanyaghálót tartalmazó nem-pneumatikus kerekét. Ám tavaly a kvadokat, hómobilokat, jetskyket valamint a Victory és Indian motorkerékpárokat gyártó Polaris megvette a Resilient Technologies-t, és azt tervezi, hogy 2014-ben megindítja a gyártást.

Az új típusú kerék első körben katonai megrendeléseket vonzhat, hiszen a harctéren fontos, hogy a kerekekben ne legyen könnyű kárt tenni – az NPT-ben pedig sokkal nehezebb kézifegyverekkel kárt tenni, mint a legmasszívabb gumikban. Emellett azonban az sem lehetetlen, hogy polgári járműveken – terepjárókon, esetleg páncélozott limuzinokon – is felbukkan a Polaris új típusú kereke.

A nagy kérdés persze az, hogy milyen teherbírású változatokat kínálnak majd, és persze hogy milyen árat kérnek a sorozatgyártású NPT-kért.

Forrás: http://totalcar.hu/magazin/hirek/2013/03/14/jovore_jon_a_levego_nelkuli_kerek/

TOP 5