Skip to main content

Bécsben nem csak az autósok kaphatnak költségtérítést a munkáltatójuktól, hanem azok is, akik kerékpárral járnak dolgozni. A kerékpárral megtett szolgálati utakért is lehet kilométerenkénti térítést igényelni Bécsben - hangsúlyozza az osztrák főváros kerékpáros ügyekért felelős fő illetékese, aki arra akarja bátorítani a város lakóit, hogy használják gyakrabban a biciklijüket munkájukhoz is.

Egy felmérés szerint több mint négymilliószor ültek tavaly kerékpárra a bécsiek, ez tíz százalékkal több, mint 2011-ben. Csak kevesen tudják azonban, hogy a kerékpárral megtett szolgálati utakért kilométerenként 38 eurócent (mintegy 114 forint) igényelhető a munkaadótól - hívta fel a figyelmet Martin Blum kerékpáros ügyekért felelős megbízott egy sajtótájékoztatón. 

Ehhez - az autóhasználathoz hasonlóan - a biciklivel megtett kilométerekről is útnyilvántartást kell vezetniük az alkalmazottaknak. Ha a vállalat nem fizeti ki ezt a juttatást, akkor évente akár 570 euró (170 ezer forint) költségtérítésre jogosult a dolgozó.

A kerékpár nem csak egészségesebb közlekedési mód, de adózási előnye is van - mutatott rá Blum. Mint kifejtette: a szolgálati autóval ellentétben a munkavégzéshez kapott bicikli után nem kell adózniuk a munkavállalóknak, a vállalatok pedig levonhatják az árát saját adójukból. Blum szerint a városban egyre többen ülnek kerékpárra öltönyben, illetve kosztümben.

Ezt mutatja az is, hogy a bécsi Biciklizz a munkába! kezdeményezésben 2011-ben hatezren, tavaly már 8200-an vettek részt. 2013-at hivatalosan a kerékpározás évének nyilvánították Bécsben, ezért abban bíznak, hogy ebben az évben eléri majd a 15 ezret a résztvevők száma.

Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20130306-a-kerekparral-megtett-szolgalati-utakert-is-lehet-kilometerenkenti-teritest-igenyelni.html

Kép forrása: http://criticalmass.hu/blog-cimkek/becs

TOP 5