Skip to main content

A 2020-ban értékesítendő új járművek esetén előírás lesz a körülbelül 3,9 liter/100 km-es átlagfogyasztás. Az Európai Parlament szavazott az autótesztelési eljárásokról is. Csökkenni fog a gyárilag mért és a valós közúti használatban tapasztalt üzemanyag-fogyasztási adatok közötti jelentős különbség.

Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (amelynek a Levegő Munkacsoport is tagszervezete) üdvözli az április 24-én megtartott kulcsfontosságú szavazás eredményét, melynek értelmében 2020-tól a személygépjárművek üzemanyaghatékonyabbak lehetnek.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága megerősítette, hogy a 2020-ban értékesítendő új járművek esetén előírás lesz a körülbelül 3,9 liter/100 km-es átlagfogyasztás (ez 95 g CO2 a Parlament ajánlása szerint 2025-re az új autók fogyasztását 3 liter/100 km alá kell csökkenteni (vagyis a kibocsátást 68-78 g CO2/km-re) Jelenleg ez az érték új autók esetén a gyári tesztek mérései szerint átlag 5,5 liter/100 km, de valós közúti használatban ez ténylegesen 6,6 litert jelent.

Greg Archer, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) „Tiszta járművek” programjának vezetője a szavazásról kijelentette: „Ez a döntés segít véget vetni az üzemanyag-pazarlásnak, előmozdítja az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és új álláslehetőségeket teremt a csúcstechnológiában. Az autókra vonatkozó CO2-kibocsátási előírások jól mutatják, hogy a környezetvédelmi törvények nem csak bolygónk érdekeit szolgálják, hanem széleskörű gazdasági és társadalmi előnyökkel is járnak. A 2025-ös cél kijelölése valóban nagy előrelépés, de ahhoz, hogy ösztönözzük a nulla kibocsátású járművekre történő átállást, 2,5 liter/100 km-es határértékre van szükség.”

Az Európai Parlament kedvezően szavazott az autótesztelési eljárások fejlesztéséről is. Ennek köszönhetően csökkenni fog a gyárilag mért és a valós közúti használatban tapasztalt üzemanyag-fogyasztási adatok közötti jelentős különbség. Ezzel kevesebb olyan kiskapu maradt, ami veszélyeztethetné a 2020-as célt és lelassíthatná az üzemanyag-gazdaságossági fejlesztések ütemét.

Amennyiben a tervezett rendelkezések érvénybe lépnek, 2020-ban egy átlagos európai autósnak – a mai üzemanyag-árakon számolva –évente átlagosan 647 euróval kevesebbet kell majd üzemanyagra költenie, mint jelenleg. London, Brüsszel, Párizs és Berlin autósai így évente összesen több mint 1 milliárd literüzemanyagot, vagyis körülbelül 1,7 milliárd eurót takaríthatnak majd meg. Az egész EU-ban az éves megtakarítás meghaladná a 23 milliárd litert, vagyis a 35 milliárd eurót

A tagállamoknak mostantól követniük kell az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága által kijelölt irányt, hogy Európa élvezhesse e törvény összes előnyét” – vonta le a következtetést Greg Archer.

A témáról a T&E „Stop the Oil Waste” („Elég az üzemanyag-pocsékolásból!”) címmel

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2013/05/08/kisebb-es-valos-fogyasztasu-autok-jonnek

Kép forrása: http://econews.com.au/news-to-sustain-our-world/cash-doubts-as-eu-pushes-for-greener-cars/

TOP 5