Skip to main content

A kedvező árú, kisebb alapterületű, felújítandó, illetve az újszerű, drágább családi házakat keresik leginkább országszerte.

Óriásiak az árkülönbségek a megyék között, míg a legolcsóbb Nógrádban átlagosan 6,5 millió forintért keltek el a házak, addig a legdrágább Veszprém megyében 18,6 millió forint volt az értékesített családi házak átlagára. Budapest és agglomerációja külön kategória, a fővárosban 30 millió forintot fizettek tavaly átlagosan egy családi házért. A piacot túlkínálat jellemzi, így jelenleg igen kedvező áron lehet jó adottságú házakat találni - derül ki az OTP Ingatlanpont friss piaci elemzéséből.

hirdetés

Tavaly 15,5 millió volt az értékesített családi házak átlagára Magyarországon, a visszafogott kereslet országszerte általánosságban főleg az olcsó, kisebb alapterületű, felújítandó épületek, illetve az újszerű, vagy új építésű családi házak iránt mutatkozott. A piacon lévő túlkínálat miatt most nagyon kedvező áron lehet jó családi házakat találni. 

"A válság berobbanása óta jelentősen csökkent az ingatlaneladásokon belül a családi házak részaránya: míg 2008-ban tízből négy eladott otthon ház volt, addig tavaly már csupán minden negyedik. Ennek következtében az elmúlt években nagyon felduzzadt a kínálat, ami miatt jelenleg nagyon kedvező áron lehet igen jó adottságú házakat találni a piacon" - mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. 

Országos viszonylatban a legolcsóbbnak Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye számít, itt tavaly 6,5 millió, illetve 9,5 millió forint volt az értékesített családi házak átlagára az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérkép adatai szerint. A családi házak viszonylatában a legdrágább megye Veszprém és Pest volt, ahol 18,6, illetve 17,5 millió forint volt az eladott házak átlagára 2012-ben.

Nem meglepő, hogy a fővárosban a legdrágábbak a családi házak, tavaly 30 millió forint volt az ilyen típusú eladott ingatlanok átlagára. "A pesti oldalon a külső kerületekben a jellemzőbbek az önálló lakóépületek, itt főleg a 10-20 év közötti, egyszintes, nem túlméretezett házakat keresik, általában 17-25 millió forint közötti árkategóriában. A budai oldalon és az agglomerációban az új, illetve újszerű, felújított, modernebb házak népszerűek 30 millió forinttól kezdődően a tehetősebb vásárlók körében, itt azonban hatalmas a szórás az árak tekintetében, nem ritkák a több százmillió forintért kínált ingatlanok" - mondja Kosztolánczy György. 

Erős a vidéki túlkínálat

Ami a vidéket illeti, több jellemző tendenciát ki lehet emelni. Az egyik, hogy a teljes ingatlanpiachoz hasonlóan a családi házakat is elsősorban a megyeszékhelyeken, nagyobb településeken, illetve azok vonzáskörzetében keresik az érdeklődők. A másik, hogy egyre nagyobb az igény az olyan olcsó, akár jelentős felújítást igénylő ingatlanokra, illetve parasztházakra, amelyek alkalmasak a vidéki életformára, azaz elegendő földterülettel rendelkeznek a háztáji gazdálkodáshoz. 

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai szerint a legnehezebben a 70-es, 80-as években épült, energetikailag korszerűtlen, többszintes, többgenerációs családi házakat lehet értékesíteni vidéken és a főváros környezetében egyaránt. Mivel az ország számos részén nagyon gyenge jelenleg a kereslet a családi házak iránt, és a kínálat bőséges, az érdeklődők jó eséllyel rövid idő alatt megtalálhatják azt az ingatlant, amelyben el tudják képzelni a jövőjüket. 

Az egyes megyék szintjén az ingatlanpiac egészéhez hasonlóan a családi házak iránti kereslet vonatkozásában is lehetnek eltérések. 

Borsodban a családi házak piacán is jelentős mértékű árcsökkenés volt tapasztalható, ami alól az utóbbi 5-8 évben épült, 100-150 négyzetméteres ingatlanok jelentenek kivételt. Utóbbiakra, valamint a 100-130 négyzetméter és 10-15 millió forint közötti "kocka" házakra volt főleg kereslet a megyében, túlnyomórészt Miskolcon és 20 kilométeres körzetében, valamint Tiszaújvárosban. 

Fejér megyében Székesfehérvár és vonzáskörzete a legkeresettebb, a másik kiemelt terület a Velencei-tó és környéke, ahol gyorsabban cserélnek gazdát a családi házak. Az OTP Ingatlanpont megyei értékesítőinek tapasztalatai szerint az érdeklődők egyik fő szempontja, hogy minél kisebb fenntartási, rezsiköltségekkel bíró ingatlanjuk legyen. 

Heves megyében csekély érdeklődés mellett a piacot a túlkínálat jellemzi, a megfelelő állapotú, kisebb értékű, 2-3 szobás, 4-11 millió forint közötti ingatlanok iránt mutatkozik kereslet. A megye szinte egész területén alacsony áron lehet házat vásárolni, ez alól Gyöngyös és Hatvan jelent kivételt, valamint a legdrágább Eger. 

Somogyban alacsony volt a forgalom a családi házak piacán tavaly. A legkeresettebbnek az alacsony értékű, felújításra szoruló parasztházak számítanak Siófok 30 kilométeres körzetében, 2-7 millió forint értékig, de van kereslet a Balatonhoz közeli, nagyobb értékű ingatlanok iránt is. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megfigyelhető egy erősödő kereslet a fiatal pároknál és családoknál, akik a megye nagyobb városainak közvetlen szomszédságában elhelyezkedő kisebb településein keresnek kedvező árfekvésű, kertes családi házakat. Ezek a családok az élhetőbb otthont jelentő, jó áron megkapható házért vállalják az ingázást. Főleg a jó állapotban lévő, minimális felújításra szoruló ingatlanok iránt van kereslet a megyében.

Forrás

TOP 5