Skip to main content

Földházak már a vaskorban léteztek. Ha valamennyire át szeretnénk élni, hogy mit érzett a vaskori ember, amikor belépett barlangszerű házába, amely védelmet nyújtott a hideg, a szél ellen, akkor lépjük át egy földház küszöbét.

Vagy Zsákos Frodó helyébe képzelhetjük magunkat a barátságos Hobbitfalván.

A földház definíciója.

A földház eszméje illeszkedik az ökológiai túlélés, az önellátásra való törekvés ma már aktuális trendjéhez.A földház agyagból, sárból, vályogból épül, de földház az is, amikor a házat földréteg védi. Ennek fő előnye, hogy a ház összekapcsolódik a föld 12-14 fokos klímájával.

Energiatakarékos, jó szigetelő

Leuzinger ház Arniban, Svájc

Míg a levegőbe magasodó házakból kiszökik a páratartalom, a hő, a földház a maga szigetelő talajköpenyével védi a bennlakókat a csapadéktól, a fagytól és a széltől. Ezzel a módszerrel sikerrel hasznosul a föld, a növényzet hő és hangszigetelő hatása, télen a lakótérben marad a föld hője, nyáron pedig kívül reked a hőség, légkondicionálóra nincs szükség.

Vagyis energiafelhasználásuk jóval alacsonyabb, mint a hagyományos épületeké. Az energiatakarékosság tovább fokozható napkollektoros és hőszivattyús kombinált rendszer alkalmazásával.

Belesimul a környezetbe

A földház a lakók igényei szerint, a terephez illeszkedve alakítható ki, mint környezetbarát és energiamegtartó létesítmény. A bejárás a tetőn át is megoldható. Máskor hőszigetelt üvegezésű télikertben majd az előtetővel fedett lugasban és onnan a kertben folytatódik a lakótér, mintegy folyamatos átmenettel illeszkedve a természetes környezetbe.

A gyakran fűvel borított házból csak a garázs, esetleg a bejárathoz vezető lépcső látszik kívülről, ám a ház így is elegendő természetes fényt kap az előszeretettel alkalmazott pl. átriumos megoldások révén, és a helyiségek a tetőn elhelyezett ablakokon, üvegkupolákon keresztül kapnak természetes fényt.

földház Wisconsinban, Madison, USA

Domb

Dombházról beszélünk, ha nincs hagyományos tető, lényegében az épület boltívekből, kupolákból áll, amely vízszigetelést és vízelvezető rendszert kap. Minden helyiség a kertre, a természetre néz.

Zöldtető

Ha a tetőszerkezetre geotextilia, kavics, majd 60-70 cm vastagon föld kerül, máris kezdődhet a tetőkert kialakítása, ahol olyan növényeket alkalmazunk, amelyek jól tűrik a szárazságot, és minimális az ápolási igényük. Néhány példa: Varjúháj, kövirózsa, deres csenkesz. Mindez öntözést nem igényel.

Lättenstrasse házai, Deitekonban, Svájc

Peter Vetsch

A nemzetközi ismertségnek örvendő, eredetileg mezőgazdasági szakiskolát végzett Peter Vetsch, svájci építész, az ökológiai építészet legismertebb szakembere 1974 óta úttörő szerepet játszik a földházak tervezésében.

Az általa tervezett otthonok földrengés és tornádómentesek. Jellegzetes, barlangot idéző házaiból hiányzanak a négyszögletes szobák és az éles szegletek. A mellékelt fotón láthatók a Lättenstrasse házai, Deitekonban, Svájcban.

Deca Architecture

Egy másik modern irányvonalat képvisel a kősivatag ház Ezt a négyszögletes szerkezet Deca Architexcture (nemzetközi fiatal építészek fóruma, athéni központtal) tervezte, természetes fényt, hőt használ, és hűtésre a kereszthuzatot alkalmazza. Két szomszédos hegy találkozásánál épült. Alkalmazza a tradicionális görög elemeket. Csak középről látható a ház maga, és akkor is inkább eltemetett romokra emlékeztet.

Forrás: http://kertlap.hu/hobbitfalva-es-masok/

TOP 5