Skip to main content

Egyszerre forradalmasítja a gördeszkázást, a szörfözést és a belvárosi közlekedést egy magyar feltaláló, aki a projekt beindításához szükséges 20 ezer dollárt az indiegogo.com nevű, közösségi finanszírozással foglalkozó oldalon próbálja összeszedni.

A DESKA elnevezésű találmány egy háromkerekű, karbonszálas anyagból készült deszka, amin a szörfön használt pántokba akaszthatjuk a lábunkat. A kézzel gyártott szerkezet kerekei nagyobbak az átlagos gördeszkakerekeknél, a fékezést pedig tárcsafékkel oldja meg a tervező. Az indiegogo-oldalon közzétett videón mondjuk az látszik, hogy ez sem mindig segít, ha hirtelen kell megállni, de ez amúgy is a gördeszkához hasonló szerkezetek bája. A féket ráadásul nem lábbal, hanem kézzel kell kezelni, egy, a kerékpárokon is használt fékkarhoz hasonló kart kell meghúzni, ha jön a járda széle.

Persze, mint minden igazi gördeszkánál, itt is adott annak a lehetősége, hogy az ember nem megáll, hanem ugrik. Az erős szénszálas váz, illetve a lábfejet biztosan tartó pántok ezt különösen érdekessé teszik. Az igazi, piachasító újdonság azonban az lehet, hogy a DESKA-ba egy könnyed mozdulattal beleállíthatunk egy szabványos szörfvitorlát, és ha fúj a szél, máris megspóroljuk a lábbal hajtás szenvedését.

A terméket a közösségi finanszírozás megszokott szabályai szerint tudjuk támogatni. 6 dollárért még csak a támogatói listára kerülünk fel, hatvanért már különleges pólót kapunk, 120 dolláros támogatásért cserébe pedig egy 40 százalékos kupon jár. Aki a konkrét terméket is meg akarja szerezni még mielőtt mindenkinek ilyenje lenne, az 490 dollárt kell befizessen, bár ebben még sem a fékrendszer, sem szörfös lábpántok nincsenek benne. Azért a csomagért 579 dollárt kér a fejlesztő. A cikk írásakor 14 támogató 4930 dollárt dobott össze (úgy jön ki a matek, hogy a Hewlett Packard 3236 dollárral támogatta a projektet egy versenyben, ahol a legötletesebb indiegogo-ötleteket keresték).

Tölgyesy Csaba, a projekt gazdája azt is megígérte, hogy ha több pénz jön össze, mint 30 ezer dollár, akkor a deszkák (vagyis DESKA-k) speciális díszítésben is elérhetők lesznek.

Forrás

TOP 5