Skip to main content

A magyar fejlesztésű rendszernek köszönhetően egyetlen mobilalkalmazással bárhonnan lekapcsolhatjuk az égve hagyott lámpát, becsukhatjuk a garázsajtót, vagy beindíthatjuk a mosógépet.

A CEWi csapata már két éve fejleszti a jövő okosotthonát, amelyben mindent egyetlen alkalmazással lehet irányítani. Hasonló kezdeményezések voltak és vannak, azonban a cégek általában saját háztartási gépeikhez, kütyüikhez kínálnak megoldást, univerzális rendszer eddig még nem született. Ezen kíván változtatni a CEWi.

A telefon mindenek felett

A magyar fejlesztésű rendszer segítségével bármikor, bárhonnan lekapcsolhatjuk a villanyt, elindíthatjuk a mosást vagy a kávéfőzőt, bezárhatjuk a garázsajtót, vagy bekapcsolhatjuk a riasztót. Nincs másra szükség, csak egy mobileszközre: okostelefonra vagy tabletre, valamint internetre.

Az okostelefon és a lakás között az úgynevezett CEWi-box biztosítja a kapcsolatot wifin. A rendszer a ház elektromos hálózatára csatlakozik: minden, amit a speciális konnektorokba dugunk be, azt azonnal irányíthatjuk is az appal.

hirdetés

Olyan, mint az android a mobilnak

A bonyolultabb műveletek végrehajtásához a meglévő készülékek esetén egy külön modult kell beépíteni, így például egy mosógép összes funkciójának kezeléséhez, hogy aztán a telefonnal lehessen irányítani távolról. "A jövőbeli cél azonban az, hogy minél több fejlesztővel és gyártóval együttműködésre lépjünk" - mondta Vegera Tamás, a CEWi alapítója az Origónak.

Mint magyarázza, a rendszer úgy működik, mint az Android operációs rendszer a mobileszközökön: az alapok adottak, hogy azt ki miként formálja, a felhasználóra bízza a magyar csapat. Így egy készülék, például a mosógép kezelőfelületét a CEWi applikációjába lehetne integrálni, s a különböző intelligens háztartási gépekhez nem kéne külön-külön app, egyetlenegyet kéne csak használni.

A lakásban elhelyezett apró szenzorokkal a környezetet lehet monitorozni: így érzékelik a hőmérsékletet, a páratartalmat vagy például a mozgást. Minden adatot a felhőbe küld, a cég szerverein tárolja el a rendszer. Így amint belépünk az alkalmazásba, máris hozzáférünk ezen információkhoz, és ennek fényében irányíthatjuk az összes otthoni eszközt a fűtéstől a háztartási gépeken át a világításig.

Az app azt is megmutatja, mennyi ideig használtuk a különböző gépeket, és ez mennyi áramot fogyasztott.

A Parlament fényei is kigyúlnak

A főleg egyetemisták által megálmodott projekt utolsó fázisához érkezett: ahhoz, hogy a termék forgalomba kerülhessen, és megkezdődjön a gyártás, az IndieGogó közösségi oldalon kezdtek gyűjtésbe. A szombaton indult kampány célja, hogy 121 ezer dollárt, azaz 30 millió forintot gyűjtsenek.

A különböző tartalmú és árú csomagok közül a legolcsóbb 100 dollár, azaz 24 ezer forint, a legdrágább, fejlesztői verzió 180 dollár, mintegy 45 ezer forint. A csomagot 2015 decemberi szállítással vásárolhatjuk meg, de mint a csapat elárulta, az év vége csupán egy biztonsági határidő, reményeik szerint már jövő nyáron megkezdődhet a kiszállítás. És mint a bemutatkozó videóból kiderül: a rendszerrel akár még a Parlament díszkivilágítását is egy gombnyomásra felkapcsolhatjuk.

Forrás

 

TOP 5